Hoppat ÖVER 60 cm, gjort eget sidepullträns och sommarbete

25 maj - Saknade Eddy eftersom jag inte kunde åka till stallet denna dag =o(
Men Emma tog hand om Eddy!

26 maj - Idag släpptes kusarna på sommarbete! Inte den "riktiga" hagen, men ändå MYCKET mat åt dom.
Jag och Emma red en sväng i skogen, sen till Nybygget och hoppade lite över skogshindrena.

27 maj - Skrittade ut barbacka i skogen. Gick jättebra tills vi helt plötsligt fastnade i en stålvajer mitt inne i skogen. USCH! Eddy fick panik och stegrade så han kom loss. Jag fick hoppa av för att lugna honom och titta igenom honom. Sen gick vi igen. Riktigt otäckt! Men ingen skada skedd. Ska dit och plocka bort den...

28 maj - Hoppning! Jag, Emma och Sandra byggde en liten bana som jag dragit ut från nätet. De bestod av 4 hinder men man kunde hoppa alla från båda hållen så totalt vart det 9 språng. Det var bara Sandra som hoppade hela. Jag vågade inte hoppa ett av dom som stod på diagonalen ganska långt ner mot hörnet. Det kändes som en svår sväng... MEN det högsta hindret var lite över 60 cm och det hoppade vi =o) Rekord! Eddy brydde sig inte ett dugg om höjden. Det gick kanonbra. Han var dock vääääldigt trött så det blev inte så länge.

29 maj - Idag fick jag för mig att göra ett eget sidepull-träns, dvs ett bettlöst. Provade självklart att rida i det. Hade tänkt att rida barbacka i skritt bara men det gick så förbannat bra så jag kunde inte låta bli att prova det i trav också =o) Eddy lyssnade riktigt bra på det och kom ner i form i skritten, inte i traven dock.

Såhär vart det:
 

Eddy har blivit lite smått tjock av betet:

Värme....

Igår försökte vi oss på lite dressyr på banan. Jag tror det var lite för varmt, Eddy var inte på humör. Skrittade ut en sväng efter.

Idag red vi ut med Sandra och Ida, galopp-intervaller på favvo-rundan. Tog en extrasväng också så vi var ute nästan 2 timmar. Underbart!

Sandra tog lite bilder när jag hämtade Eddy från hagen idag:











Långledigt med massa ridning

Förra veckan var jag ledig 5 dagar! UNDERBART! Självklart massa ridning och annan träning.

Onsdagen blev en uteritt med Mia. Vi red till grusgropen och galoppklättrade i backarna. Blev massa galopp! Sååå kul tyckte både vi och hästarna. Eddy var duktig och riktigt pigg.

I torsdags hade jag tänkt att hoppa. Men Eddy hade bestämt sig för att vara rädd för ALLT, staketet, katten, träden, bommarna, hinderstöden mm mm mm... så det var ingen mening att ens försöka... oj oj oj... idag var kusen väldigt billig... bortskänkes mot avhämtning....

På fredagen löshoppade vi med Alex och Jojje. Kanske inte var en kanonidè, Eddy vart väldigt stressad. Men några skutt blev det, sista låg på ca 90 =o) Lite kul tyckte han nog, men det bästa är nog att bara ha en åt gången. Lärdom till nästa gång!

I lördags red jag ut på kvällen, efter insläpp. Vi tog skogen vid stallet. Alla träd som de har huggit ner var visst ganska farliga tyckte Eddy så fick gå runt lite i skogen =o) Vi red lite på "de nya vägarna" och sen tog vi vanliga galoppbacken och sen runt och in bland husen. Eddy var jätteduktig! Han är så otroligt duktig nu när vi rider ut själva! Är så lycklig att det äntligen fungerar så bra. Han var lite busig och ville springa upp för varenda backe. Han är så glad och framåt numera! Han verkar tycka livet är underbart!

I söndags blev det faktiskt en uteritt igen! Men nu tog vi en längre tur och gick under motorvägen och sen till grusgropen och runt hela alltihopa. Eddy var inte sugen på att gå under bron (det är ju ändå bara andra gången!!) men jag övertalade honom och då gick det bra. Inga dumheter och inget krångel! Min duktiga kille! Han var glad hela vägen och trampar på som tusan. Det är en fröjd att rida ut!

Idag har vi hoppat!! Vi hoppade en minibana på 3 hinder. Sandra och Emma red också och vi hade bestämt varsin bana som vi skulle göra, typ caprilli. Jag fegade ur på min bana. Jag skulle galoppera mot ett hinder, men Eddy tappade balansen en gång efter ett hinder då han (tror jag) landade på ett framben istället för båda, så det kändes som vi höll på att gå omkull. Enligt Mia (som tittade på) hoppade Eddy mycket över hindrena! Han börjar dra själv mot hindrena och vill verkligen hoppa. Första hindret vart lite vingligt i anridningen men han tänkte inte ens på att hoppa. Jag tror jag ska börja höja snart och lämna minihindrena åt historien!!! Jag kände mig inte lika nervös som jag brukar göra, det enda jag var nervös för var det hindret som låg på nästan 60. Men Eddy funderade inte ens och hoppade bara, drog dock för mycket till vänster och var lite för nära hinderstödet. Vi avslutade med att hoppa HELA banan och jag var inte nervös alls. Det kändes så himla bra. Jag börjar lita på honom och känner att när han själv drar mot hindrena, så kommer han inte att stanna eller slänga sig åt sidan. Hans misstänksamhet mot ett hinder kommer innan och inte precis vid hindret. Nu måste vi bara våga galoppera mot. Han fattar ju galopp precis innan men det väljer han ju själv då, JAG måste våga!

I morgon ska Emma ta hand om Eddy. Jag HATAR att vara borta från stallet. Jag saknar honom så mycket och det känns så fel. Men det känns skönt att det är Emma som ska ta honom. Eddy tycker om Emma. Hon är lugn och låter honom komma till henne och tvingar sig inte på honom. Jag tror att Eddy känner sig trygg med henne. Eftersom Eddy blev så nervös när någon annan red honom så vågar jag inte låta någon rida honom igen på ett tag, speciellt inte när jag är med. Men jag har sagt till Emma att hon får göra vad som helst annars, promenad eller nåt. Det kan han behöva  =o)

Öppna och sluta börjar sitta i skritten

Idag hade jag tagit fram massa övningar till mitt och Sandras dressyrpass. Jag valde ut 2 stycken för lösgörande, lydnad, förberedelser, halt och självklart höger galopp.

Den ena övningen var fyrklövret över 4 bommar. Den andra på en liten fyrkant (eller volt) 20x20 m med 2 mindre volter (10m) på 2 av sidorna. Jag och Eddy hade lite svårt med de mindre volterna, jag hade inte riktigt koll på traven så jag borde inte förväntat mig att kunna ta de mindre volterna. Jag slarvade med halvhalter och lät honom springa på alldeles för mycket. Ibland går traven kanonbra men ibland när han är springig vet jag inte riktigt hur jag ska göra, jag försöker aktivera honom med volter, halvhalter, balansera upp honom, tar o lättar, pratar och "proar". Det är som att han behöver springa på ibland.. kan det vara så? Att han behöver ett riktigt springpass? Få ur sig lite energi istället för att jobba i dressyr?

I alla fall så gick skritten kanon idag. Vi fick till både öppna och sluta riktigt kanonbra. Det visade sig (igen) att om jag bara använder min kropp och ger tydliga signaler så går det kanon. Självklart måste jag lära mig att behärska kroppen i sadeln, men det kommer nog med mer träning. Tänk vad lite vridning av kroppen i sadeln kan göra för en öppna tillsammans med en tydlig innerskänkel. Jag behövde inte använda någon tygel utan handen var helt still. Helt underbart!

Vi tränade självklart lite högergalopp och de vi fick till var riktigt bra takt på. Det tar sig där med!

Framstegen fortsätter

Har haft så körigt så jag har inte hunnit med att uppdatera bloggen på en vecka! Måste bli bättring ;)

I tisdags red jag och Eddy ut själva. Vi tog långa vägen mot nybygget, sen gick vi under bron helt själva utan tjafs. Jag vart helt förvånad, han tycker ju det är läskigt när vi rider där i sällskap och nu gick han helt utan problem! Jösses! Sen red vi till sandgropen, träffade på en älg i skogen. Eddy tittade på den, jag kände hur hjärtat slog på honom genom sadeln. MEN han gjorde ingenting! >Gick bara iväg. Så satans duktig! Det var inga problem en enda gång!

Efter ridturen passade vi på att beta lite! Mums!

I onsdags fick Alexandra prova att hoppa Eddy. Han var otroligt stressad i början och taktade tom i skritten så han såg helt halt ut. Alex hade svårt att få honom att trava ordentligt pga att han var så stressad. Efter ett tag hade han lugnat ner sig så hon skulle prova ett sockerbits-kryss, det blev tvärnit. Han har inte stannat med mig på länge så han måste ha varit otroligt stressad över att det inte var matte som red. Han sneglade på mig varje gång han gick förbi. Det blev ett par hinder till, sen tyckte Alex att han var så trött så det fick räcka. När jag kom fram till honom la han direkt hakan på min axel och "sniffade" mig i håret. Tror han tyckte det var skönt när matte var i närheten *kärlek* Jag gick med honom ganska länge innan jag tog in honom.

I torsdags fick Eddy vila! Jag tog faktiskt inte ens in honom från hagen utan fixade bara maten och mockningen. Tyckte han behövde en dag helt ifred.

I fredags red vi ut med Mia och Emma. Vi red till sandgropen och klättrade runt lite i spöregn. Det blev nästan bara skritt, men då sanden är ganska djup räckte det ändå. Eddy var lite mer på tårna än vanligt, men skötte sig bra. Riktigt mjuk och fin på vägen hem.

Påklädd för uteritt:


Jag och Emma red ut i lördags, favvo-rundan! =o) Den är helt underbar. Både Eddy och Geifa bråkade med oss en del och vägrade gå fram. Men på det stora hela gick det bra.

I söndags red jag ut med Sandra och Jojje. Det blev favvo-rundan igen! Det gick kanon, Eddy gick först ganska mycket. En del galopper och en hel del skänkelvikning och öppna/sluta i skritt på vägen. Eddy går så bra nu!

Idag, måndag, longerade jag Eddy över ett hinder på volten. Han var otroligt pigg och glad. Lite för okoncentrerad ibland, en gång glömde han hindret och sprang rätt igenom. Ha ha! Det blev kryss först, sen räcke och sen faktiskt en oxer. Han hoppade kanon! Vi avslutade med ett stort kryss. Han är riktigt, riktigt duktig och hoppar kanon med både fram och bak. Han galopperade nästan varje gång efter hindret och hade rätt galopp alla gånger tom höger galopp! Min duktiga kille!



Eddy och hans bästa kompis, Jojje:
 Puss!
 Så söta tillsammans!
Eddy kommer sakna Jojje så mycket när han flyttar i slutet av maj! Det är så tråkigt att de ska flytta =o(

Vårväder fortsätter och även Eddys framsteg

I torsdags red vi på banan. La ut lite bommar. Eddy var inte så sugen idag, men galoppen gick bra, även i höger varv! YES! Sen fick Sandra prova Eddy och jag tog Ida och kunde rida "ordentligt" och prova mina hjälper så det funkar, och det gjorde det. Ida är jätteduktig och det hjälper massor att rida henne för min egen utveckling tillsammans med Eddy. Det gick bra för Sandra också. Först ville Eddy galoppera och det gjorde de på volten utan att det var meningen. Det såg bra ut! Lugnt och fint. Han var lite spänd i traven, men Sandra är ju den enda som provat honom sedan jag köpte honom. Sandra är riktigt duktig!
Såhär såg Eddy ut idag:


I fredags var det dags för underbar ridtur med Sandra och Ida igen. Ohhhh, så satans roligt det var! Längtar redan till nästa! Vi har så himla kul och hästarna är så duktiga tillsammans! Underbart väder och mycket galopp! Finns inget som gör mig så lycklig!

I lördags red jag ut själv. Vi tog nybygget-rundan. Det började med lite bråk på vägen från stallet, men de blir färre och färre! Sen gick det kanonbra ända in i skogen vid husen. I skogen kom 4 småungar springande och ropade massa saker "vad heter hästen", "varför rider du i skogen" bla bla bla bla.. Eddy vart måttligt stressad att ha dessa skrikande ungar springande bakom sig så jag var tvungen att säga till dom att inte springa efter för dom skrämde hästen. Då slutande dom. Borta vid bilvägen kom vi lagom fram när hela jävla Norrköping åkte runt på gamla mopeder! Gaahh! Inte populärt! När de var förbi kunde vi gå ut på vägen, eller inte gå..steppa.. lagom vid det läskiga staketet kom resten av Sveriges alla gamla moppar och Eddy höll på att skita ner sig. Han svängde ut rumpan och var allvarligt sugen på att mörda varenda moped som for förbi. Det var ju inte tysta mopeder utan ju mer det lät desto mer nöjda verkade de gamla feta gubbarna som satt på mopederna så de såg ut som minimotos...
Fick inte Eddy att lugna ner sig genom skogen heller, det var rännskita ända bort till nybygget där precis allt var farligt. Hur kan en stor häst vara rädd för en jävla skata? Vad tror han att skatan är kapabel till egentligen?
Måttligt road fick jag inse att det inte var meningen att vi skulle ha det trevligt och i ren protest galopperade vi hela vägen hem... ha ha.. det gick iaf kanonbra!

På söndagen stod hoppning på schemat. Lena var i stallet och snäll som hon är hjälpte hon mig. Jag hade satt upp ett på mittlinjen och 2 studs inklusive 2 travbommar på långsidan. Började på mittlinjen och det gick kanon både från vänster och höger. Sen fegade jag ur så Lena fick sänka studsen. FAN! Jag är så satans feg. Sen höjde hon sista och hade första lågt. Sen tog hon bort första och sa åt mig att komma i galopp + att ta båda hindrena. Jag höll på att svimma! Galopp?? Nu?? Jag? Hur menar hon? Båda? Neee...inte båda....eller??? Men jag provade och komma i galopp, men eftersom jag stänger av hela mig precis innan så bröt Eddy av och kom mot i trav och hinder nummer 2 hade jag glömt för länge sen...
Fick prova igen och nu vart det galopp och bröt av till trav och kunde ta nästa hinder! oj oj! Eddy fattade HÖGER galopp precis innan hindret och hoppade kanon, eftersom jag hade lämnat hjärnan vid förra hindret glömde jag att luta mig framåt och reste mig bara upp i sadeln så jag lättade ca ½meter från sadeln över hindret och kunde inte låta bli att lägga till lite ljudeffekter som "wiiieeee" över hindret!

Idag fick Eddy vila. Jag hade så mycket att göra med trasig bil och massa skit så jag åkte ut i lånad bil för att pyssla, borsta och beta lite. Eddy verkade inte sakna träning =o)

Såhär ser

Undebara vår!

I söndags red jag och Sandra vår underbara nya tur. Det blev en hel del galopp i nästan alla backar. Den turen är helt underbar och det är såå kul att rida med Sandra och Ida. Eddy trivs jättebra med Ida så jag tror att han också tycker om våra turer.
Eddy är en ganska lustig häst... ha ha.. Han vill gärna gå först och knallar på glatt och framåt, tills helt plötsligt när han "ser" något konstigt, då blir det tvärnit tills Ida är jämsides, då kan han gå igen och går då om Ida igen och så håller han på, oavsett skritt eller trav. Det är lite bättre när han galopperar och i skogen går det oftast bra att gå först hela tiden. Det lustiga är att han inte lyssnar på skänkeln över huvudtaget, han blir fastfrusen tills Ida är bredvid. Min lustiga lilla häst..

Då natten till måndagen och valborgsmässoafton blev ambulansfärd och besök på akuten hela satans natten, mådde jag inte riktigt bra och bestämde mig för att det kanske inte vore den bästa idén att rida och anstränga mig! Jag höll istället en liten hopplektion för Sandra och Ida. Det är jättenyttigt att se och förstå när någon annan rider och se hur vissa saker påverkar resultatet. Ida är en bestämd ponny med mycket egen vilja och envis som få. Men med en mer bestämd och beslutsam Sandra så kommer de att kunna gå långt. HERREGUD vilket ekipage på att hoppa. Är riktigt imponerad över Sandras sits och följsamhet över varje hinder, hur Ida än hoppar så är Sandra följsam. Det viktigaste för dom är tempo och koncentration, och lite bättre lydnad och planering. Det är häftigt hur mycket man ändå lär sig av någon annan även om det är ett helt annat ekipage med andra saker att träna på än mig och Eddy. Jag såg dock lite liknande saker, t ex att tempot påverkar och att för högt tempo och för stort fokus på att springa gör att hästen slarvar och ryttaren tänker mer på annat. När Eddy går på för fort så tappar han bakdelen, detsamma med Ida. Fast hur Ida än kom mot hindret så hoppade hon, även om det innebar att hoppa över 2 sockerbitar stående på varandra. Men både Ida och Sandra är riktigt, riktigt duktiga.

Eddy fick löshoppas istället. Han skötte sig kanon och var inte det minsta rädd idag för snörena. Han drog mot hindrena direkt och hoppade skapligt förutom med bakbenen som flög hej-vilt omkring.
Slutade med ett rättuppstående på ca 70 cm, första gången hoppade han kanon, andra gången stannade han så han gled in i hela hindret men sista gången hoppade han bra igen, dock helt snett.. men ändå över! =o) Han tyckte det var kanonkul och avslutade med att springa runt som en galning fram och tillbaka över banan så han vart helt genomsvettig och löddrig mellan skinkorna. Det blev att vattna honom lite innan han fick gå ut, det tyckte han var skönt.

Igår, tisdag, blev det dressyr på banan. Vi tränade skänkelvikning på diagonalen i trav, galoppfattningar, övningar i skritt, t ex vägar, rakrikta och behålla form i övergång till halt, även träna på att sitta ner i traven vilket går bättre för Eddy (han bryter inte av eller börjar galoppera...lika ofta), värre för mig, det är svårt att sitta ner och jag måste ha honom kort, kort samlad för att lyckas utan att skumpa runt som ett as. Men det blir bättre och bättre ju mer balanserade vi blir tillsammans och ju mer muskler vi bygger upp (båda två alltså).

Idag blev det mys i hagen. Jag var ute i sommarstugan hos mamma och åt middag så Eddy fick en liten vilodag. Men jag kunde ju inte hålla mig undan helt =o)

RSS 2.0