Jobba lösgörande och rygg

På sista tiden har jag lagt energi på att jobba mycket lösgörande och ryggmuskler. Eftersom det inte gått att rida så mycket och träna på det sättet har jag jobbat mycket från backen. Mycken longering, både lös och med chambonen. Det har gått rikigt bra! Jag har även gått promenader och klättrat med honom denna vecka.
Förra veckan började med att han var varm på vänster fram från en spark så den dagen blev det en promenad. På tisdagen var knölen i stort sett borta men då var han varm på höger fram istället, på ungefär samma ställe som vänstern. Jag tror att han blir lite överbelastad av allt knöggligt underlag, antar att han inte är van vid detta. Jag har sedan dess linimentat och lindat båda fram och sedan dess har han inte varit varm. På tisdagen fick jag låna Cattis BOT och de hade jag när jag longerade lite i båda varv. Han lyssnade bra tyckte jag men markerade lite på ena fram. Vet inte om det var underlaget eller något annat. Blev inte så länge dock.
På onsdagen blev det en promenad i hagen.
Torsdagen blev det longering med chambon. Det gick så förbannat bra! Han bar upp sig själv stundtals och var otroligt fin. Riktigt riktigt snygg. Ingen markering på något ben!
Fredagen blev lung. Matte mådde inte riktigt bra så hon gick hem tidigt från jobbet. Maria var och hälsade på i stallet och tittade på alla hästar. Hon har inte varit ute på länge (dåligt!!!) och har inte sett alla hästar på nära håll. Jag hade tänkt att visa allt som jag och Eddy tränat på men han hade inte lust med ett skit. Han såg väldigt uttråkad ut... Jag som varit så nöjd över honom och skrytit... Rackarns häst.
Lördagen blev promenad i skogen. Vi klättrade upp och ner för en backe i skogen och sen runt mellan träden. Jag blev helt slut...inte Eddy... Men jag tror han vart nöjd ändå.
Söndagen blev uteritt med Geifa och HB. Oj oj oj, vad roligt tyckte Eddy. Vi gick med dom där det var som mest halt och sen hoppade vi upp. Gick att trava lite på vägen, sen in i skogen. Där skulle vi trava men Geifa stack iväg och Eddy fick bråttom att komma efter, blev lite busig men jag lät honom gå som han ville och sträcka ut ordentligt. Det tyckte han var underbart. Sen tog vi galopp i backen som jag gått med honom i lördags. Det blev samma där, han tog i som satan och full galopp uppför. Denna kille kan bli riktigt brebent både fram och bak när han tar i! Ha ha.. Han var otroligt nöjd och glad över denna tur! Bra vecka!

Ingen ordning på´t...

 Nu var det länge sedan jag uppdaterade bloggen. Det har varit lite smått körigt på sista tiden.

Förra måndagen fick Eddy nya skor, något som jag tror att han tyckte var skönt. Det hade gått 9 veckor sedan förra skoningen pga sjuk hovis.

Nu vart det även snösulor och 4 broddhål! SKÖNT!!!

Tisdagen blev ingen ridning pga total halka precis överallt. Det var knappt att vi kunde gå in från hagen. Blev massa mys och lite halvångest eftersom jag åkte till München sen i 2 dagar. Cattis var snäll och tog hand om honom onsdag och torsdag!

I fredags var jag tillbaka igen och förutom en stooor portion mys och gos blev det en promenad i hagen. På lördagen hade det snöat och underlaget hade blivit lite bättre. Vi tog hagen idag också men longerade även lite i trav längst upp i hagen där underlaget är kanon.

Nu går det inte att gå ner för någon av backarna pga all is. Eddy var väldigt pigg och jag tror att han längtar efter att jobba lite.

På söndagen satt jag äntligen i sadeln igen. Mia sa att underlaget på banan var kanon så vi gick dit. Tyckte att det var alldeles för halt så jag tog med honom till hagen istället. Där skrittade vi upp och ner för backarna, upp och runt i dungen och ner igen och sen trav upp för backen. En ganska bra runda. Eddy blev piggare och piggare och de 2 sista rundorna tog han galopp upp för backen. Sista gången tog han världens sats upp! Han var såå glad! Tror han har saknat detta! Han behöver få springa av sig och länga lite på stegen. Finns inga ord för hur mycket jag längtar efter att få igång träningen och kunna galoppera på gärdena i vår!

 

Måndagen tog ner mig ganska mycket. Första jag såg när jag kom in till Eddy var ett stort bett på halsen. Inte fint alls. Blev tvättat och insmörjt med aloe vera gel. Eddy är riktigt duktig när man gör sånt, han tycker nog om när man pysslar om honom och tar hand om honom.

När såret var omskött och jag började borsta såg jag direkt en liten knöl (ca 3 cm) på skenbenet, vänster fram. Han var även väldigt varm. Han ömmar inget och verkar inte vara påverkad på något sätt. Men självklart, ingen ridning.

Det blev en promenad fram och tillbaka till vägen och lite in i skogen. Han var pigg och framåt och markerade ingenting i skritten.

Smörjde och masserade med liniment.

Antagligen, med tanke på bettet på halsen, har han bråkat med någon och fått sig en spark.

Hoppas att svullnaden och värmen gått ner tills i morgon. Ingen ridning då heller man kanske lite longering!

Alltid är det något… VART ÄR VÅREN??

 

 

 


2 lugna dagar..

Både igår och idag har Eddy verkat lite låg. Lite trött och mer lugn än vanligt. Undrar vad det beror på...

Igår blev det en kort stund på banan i nya schabraket med matctande benlindor. Det var ganska hårt så det blev mest skritt och övningar och sen lite trav på volten.

Såhär såg han ut:
Tror killen har börjat få lite gubbmage.. hihi

Idag blev det lite longering i grimman bara. Hovslagaren skulle kommit kl 15 men ringde 30 min innan och sa att han var sjuk... Lite smått irriterande när jag gått tidigare från jobbet.
Det tog inte lång stund förrän han hade stora styltor under alla fötter. 3 gånger tog jag bort det innan jag tröttnade.
När jag skulle sätta för bommen till banan rymde lilla rackaren och smet upp till stallplan. Där stod han och tittade på mig och jag tror nästan han lipade åt mig.. Buspojken. Men det var bara att hämta honom och gå ner igen.

Hoppas han är gladere i morgon och är sugen på lite träning. HOPPAS att den satans jävl* snön är borta då...

Fin vinterbild:

Backträning i hagen

Idag hade vi bestämt att rida med Lisa och Bonkan. Is på varenda jävl* väg så vi bestämde oss för att rida i valackarnas sommarhage. Det var hårdare underlag än vad jag hade trott så det blev bara skritt. Vi fick gå med hästarna ner till hagen pga svallisen och sen hoppa upp inne i hagen. Gissa om jag blev förvånad när Eddy (nästan) stod still... Duktig kille! Sen blev det skritt upp och ner för backarna. Det var nog lite jobbigt för Eddy pustade lite. På vägen tillbaka gick vi hela hagen och på det sättet slapp vi vägen och tog buskarna istället! Hi hi.. Gick kanon. Inne i hagen är det en liten bäck som var så otäck så Eddy var tvungen att hoppa över.. ha ha..

Idag hade han inga spår av gallor på bak!! Helt otroligt! Jag skulle visa Cattis hur han såg ut och hon frågade vilket ben det var och jag sa "det märker du". Hon kände massor på både vänster och höger och sa sen att det inte var ett skit! Och det var det ju inte!

Tänkte på att han är otroligt duktig min kille. Han har börjat lyssna på rösten när jag säger bra och när han gör nåt han inte får. Han går där jag säger att han ska gå (tex om det är halt osv). Jag har lärt honom att stå stilla och vara lös i gången när jag mockar och gör iordning, han kan vara i boxen med öppen dörr när jag inte är där utan att gå ut. Han är verkligen otroligt duktig!!! Bästa hästen som finns! Tror inte jag kunnat hitta en bättre häst som passar mig så bra som han gör! Han är såååå fin!
Duktika killen kan stå lös!!!

Men ibland blir han lite nyfiken!!!

Satans is och halka...

Varför måste det bli is och halt överallt bara för att det är vinter? Helt onödigt!
Igår blev det uteritt med Lisa, Mia och Emma. Red till nybygget där vi kunde trava lite. Eddy var superpigg (tror han behöver jobba lite mer). Han hade svårt att stå sitt och skuttade lite på bakbenen. Helt plötsligt slängde han in en tokspark direkt efter "mini-stegringen". Ingen som jag var beredd på så jag höll nästan på att åka av! Inte ok, även om jag vet att det var en lycko-grej från hans sida så får han inte fortsätta med detta så han fick sig en utskällning.
Det var snorhalt på tillbakavägen men det gick bra.
I torsdags blev det bara lite skritträning på banan. Hoppade upp på stallplan och red ner till banan, han är jätteduktig nu. Den var ganska hård så därför blev det bara skritt. Gick till hagen men den var alldeles för mjuk så tillbaka till banan. Tränade mycket på min sits, vikt osv. Provade det jag läste med att göra skänkelvikning t ex till höger fast istället titta över vänster axel och fick då en fin framdelsvändning! Snyggt! Tänk att han lyssnar så mycket på vikt och blick! Att det påverkar så mycket, mycket mer än vad jag har tänkt på. Ska träna vidare på att titta vart jag ska och inte ner på halsen på honom, ska också träna mycket sits.

Har nu broderat klart vårat tävlingsschabrak. Det blev tom en brodering på träningsschabraket eftersom det var så himla kul. Är ganska nöjd med det svarta, det vita får duga!



Lyckades få en bild häromdagen när han (som vanligt) rullade sig. Denna gång i boxen:

Longera "hingst" med chambon

Igår var det dags att prova nya chambonen på Eddy! Var nere och kollade underlaget på banan. Helt ok, men lite hård för ridning tyckte jag, därför perfekt att longera.
Fick lite hjälp av Cattis att passa in Chambonen eftersom jag inte har använt den förut.
Ner på banan och började i skritt. Det gick bra, han var lugn och accepterade chambonen. Såg att Cattis och Playson var på väg ner, när de precis gick förbi oss stannade Eddy och lyfte svansen rakt upp!!?!?!?!?!?! Hmm.... Sen var det ingen idé att försöka få Eddy att göra som jag sa! Han tittade på Playson hela tiden med svansen rätt upp och spände upp sig och "struttade" runt och både lät och såg ut som en k*t hingst! Eddy har precis kommit ur garderoben och jag vet du varför han trivs så bra i sitt rosa täcke... Har aldrig sett denna häst göra såhär förut.
Tanken med Chambonen blev lite förstörd eftersom han sket fullständigt i både den och mig och bara hade ögon på Playson medans han struttade runt, runt, runt i trav och hade ingen avsikt att lyssna på mig som försökte på honom att sakta av..
Aja, får prova igen nästa, och kanske är bra att inte hans kärlek är med då! =o)

Året fortsätter med framsteg

Igår var jag helt ensam i stallet. Det är otroligt skönt ibland. Då kan jag pyssla och prata med Eddy utan att någon stör. Vi kan träna lite på att ha öppen boxdörr utan att han går ut, att stå lös i gången mm. Det är mycket mysigt. Jag har ju varit orolig för att vara själv eftersom vi inte kommer från stallplan själva men skam den som ger sig!! Jag ville rida idag!! Det var snorhalt och is överallt så jag tänkte att hagen kanske funkar att jobba lite i skritt, det behövs också ibland. Han var lite varm på hö bak (kronranden) men jag tänkte att det är nog bra att röra lite på sig, får se om det gått över tills idag.
På med alla grejer och sen ut i mörkret.
Han vill fortfarande inte riktigt stå still när jag sitter upp så det är svårt att sitta upp på ett bra och försiktigt sätt.
Sen skrittade vi mot hagen, Eddy var lite skeptisk men gick med på att gå dit. Så duktig! Skrittade runt lite på volter och 8:or. Han var duktig! Gick till banan för att se om det gick att rida där, men det var knögglig skridskobana. Gick tillbaka till hagen, men då vart han lite dum och backade. En liten smisk på rumpan fick honom att gå igen!
Jag är otroligt nöjd! Ett stort framsteg! Hoppas det fortsätter i den här takten.

Eddy måste vara den mest bortskämda killen! "Råkade" beställa ännu mer saker från Börjes som jag fick hem igår. Hade beställt en bok som heter "spänst och harmoni i ryttarens sits". Behöver få ordning och balans i sitsen om jag ska kunna hjälpa Eddy. Sen 2 dressyrshabrak, ett vitt och ett svart med matchande benlindor. Det vita ska jag brodera in Eddy och Elin på. Eddys namn blev klart igår, ikväll blir det mitt. Det ska vara vårt tävlingsshabrak! Kommer säkerligen bordera in Eddy på det svarta också... Det blev vädligt fint faktiskt.
Äntligen har jag också en egen aloe vera gel så jag slipper stjäla från Mia. Blev lite sårgrejer också, självhäftande benlidor och idomin. Och sen en såndär ullgrej till pullartränset. Just det! Det nästan bästa av allt! Torrschampo! Som man sprayar på, gnuggar och torkar bort. Så slipper man blöta ner honom nu när det är kallt! Hoppas det är bra och funkar! Lite för mycket grejer med tanke på täcket som han fick häromdagen. Visst att det var ett kanonbra täcke men lite mycket saker på en och samma månad. Det har ju faktiskt varit jul också!

Nytt år, nya möjligheter

2011 lämnades med ett enormt framsteg: Jag och Eddy red ut själva!!! Helt själva! En hel del tjafs och bråk men det slutade med att vi kunde ta en galopp i skogen! Underbar avslutning på året.

Sen kan jag inte hålla med om att 2012 började riktigt bra med tanke på att snön kom. Helt onödigt! Så året fick börja med massa mys och ingen ridning eftersom styltorna var som kastruller.

Det blev inga nyårslöften men en planering måste göras. En träningsplanering så att jag och Eddy är redo och mogna för att tävla både hoppning och dressyr i slutet av maj. Ett mål är också att lära Eddy att slappna av och mysa, och självklart ska vi fortsätta träna på att komma ut själva. Det är ju det mest underbara som finns att rida ut och det tycker ju Eddy med. Han älskar ju skogen! Han är sååå lycklig när han får komma in i skogen.

Är fortfarande irriterad på kotan som svullnar men nu har jag läst in mig på vad man kan ge honom för "super food" som kanske kan hjälpa. Vart väldigt förvånad när jag läste i nya tidningen jag fått från Fredrik att gurkmeja förr i tiden användes som avmaskningsmedel (spolmask). Fanns mycket andra tips på bra super grejer man kan ge. Det måste jag ju prova!

RSS 2.0