Underbar ridtur och möte med älg

Underbart väder, perfekt för ridtur i skogen. Idag var vi själva och man vet ju aldrig hur det går. Ibland tror jag att jag kommit på vissa saker som gör att han slutar dumma sig, men ibland funkar det inte iaf. Nu verkar det som att jag faktiskt har kommit på något! =o) Vi red vanliga vägen förbi sommarhagen och till backen där han alltid, alltid bråkar. Han stannade en gång redan i nerförsbacken och skulle börja backa. Innan han ens hunnit backa vände jag runt honom snabbt som tusan ett helt varv. Sen gick han.. Detsamma i början av uppförsbacken.. Han stannar, tittar, jag smackar och skänklar på honom och direkt när han tänker börja backa så vänder jag runt honom fort som tusan. Då går han igen! =o) Ha ha! ÄNTLIGEN! Nu kanske det inte alltid funkar men det är ju ett stort steg på väg!
Sen skötte han sig helt kanon hela vägen. Han var glad och pigg och framåt hela turen och det är så underbart när han är så här!

Vi travade och galopperade i skogen och Eddy var helt överlycklig. Helt plötsligt slår han på en tvärnit och blir väldigt nervös. Jag tittar åt vänster och ser 2 träd som har rasat och trodde att det var de som skrämde honom. Försökte få honom att gå framåt, men han var ganska rädd. Vi gick ändå fram efter en liten stund. Helt plötsligt ser jag en älg ca 25 meter till vänster. Den bara står och tittar på oss. Stor som tusan (men inga horn)... Jag höll själv på att skita ner mig när jag såg den. Vi hade nämligen pratat om älgar som anföll tidigare på jobbet. Jag väsnades lite för att få älgen att gå iväg. Men den stod fastfrusen och bara tittade. Jag fick Eddy att gå vidare efter en stund. Jag tycker han skötte sig oerhört bra, riktigt duktig kille. Han är så söt när han blir rädd ute och vänder huvudet och puttar på mitt ben, precis som om han behöver lite stöd från mig. Han är helt underbar min häst!
Det gick ganska fort hem i skritten och vi kunde faktiskt trava en liten bit också som var kontrollerad och fin.

När vi kom tillbaka fick han göra Playson sällskap i sjukhagen. De hade det jättemysigt tillsammans i solen. De är så söta tillsammans.

Nu kan vi fatta höger galopp!

PLÖTSLIGT HÄNDER DET!
Igår red vi dressyr på banan. Jag hade lagt upp 4 bommar på volten som vi tränade över. Den ena bommen hade jag lagt upp på en sockerbit och hade tänkt att vi kunde använda den som hjälp vid höger galopp.
Första gången började han galoppera innan bommen, självklart vänster. Men de andra gångerna blev det rätt, jag gjorde fattningen när vi var direkt över bommen och då blev det naturligt för honom att fatta höger. Han höll kvar den på hela långsidan sen men vi bröt av innan hörnet. Så duktig kille!
Vi tränade också balansen som vi gjorde när vi red för Alex första gången. En gång fladdrade frambenen iväg, då gjorde jag halt direkt. Sen hände det inte igen.
Eddy var jättefin igår och lyssnade riktigt bra. Jag måste bli bättre på att hålla ytter och inte tappa den och sen måste jag verkligen tänka på att inte spänna mig från knäna och uppåt. Jag är så nöjd över oss igår. Ett underbart pass!

Övrigt i veckan har det varit ganska lugnt. Eftersom jag har varit lite öm i kroppen efter avåkningen så har det inte blivit något ordentligt. I tisdag så red jag barbacka och gjorde mycket skrittövningar. Det gick väldigt bra, han lyssnar kanon på skänkel och vikt. Måste även träna mer på att rida med sätet, men det börjar arta sig nu!

I onsdags spöregnade det så det blev ingen ridning. Jag åkte ut och pussade på honom och han fick på sig ett fleece eftersom han var dyngsur!


Hoppträning för Alex inkl. premiäravåkning

Idag var det dags för första hoppträningen för Alex.
Vi fokuserade på självförtroende. Först hade Alex satt upp världens största hinder bara för att visa hur högt en häst utan problem kan hoppa. Det var smart gjort!
Sen började vi på ett minihinder på volt, det gick bra. Jag skulle ha en ganska lugn trav för att få Eddy fokuserad och inte glömma bakbenen. Det gick bra.
Jag tänkte också på det som vi tränade på under dressyrträningen förra veckan och vi såg inte ett skit av det problemet idag! Helt underbart!
Sen hoppade vi ett kryss som låg på 2 sockerbitar (på höjden). Det gick också kanon. Han stannade första gången, men det gör han ju alltid.
Sen hade vi ett hinder till efter, som en miniserie. Han tittade lite men hoppade. När Alex la upp det som ett kryss bak också så, vart det tvärnit och sen hopp. Jag hamnade på halsen och tappade ena stigbygeln men kom tillbaka i sadeln för att sen tappa balansen igen :S Önskar jag hade haft det på film, måste sett grymt kul ut!
Sen gick det bra och han hoppade. SEN blev det en tvärnit och jag åkte av rätt in i hinderstödet. AJ! Blå som en smurf på benet och ont i armen/axeln. Men det gick bra!
Alex fick lägga ner till minihinder så vi kunde komma över utan problem igen.

Jag vet att problemet ligger hos mig. Jag spänner mig och är rädd och det känner Eddy direkt så det är inte han som är dum utan jag som förstör för oss. Jag måste komma över detta! Nu har jag ju ramlat av och värre än så här blir det ju inte. Jag fattar inte varför jag är rädd, det är så onödigt! Jag älskar ju att hoppa! Det är ju verkligen jättekul! Måste bli av med detta! Jag ska hoppa minst en gång i veckan from nu och ha bommar och minikryss minst en gång också! Jag vill verkligen inte vara rädd och inte förstöra för Eddy och mig!

Annars har vi mest ridit ut förra veckan och i helgen. Jag har ju varit sjuk så han fick stå flera dagar. "Åkte" på honom första gången i fredags. Sen blev det uteritter i helgen, både själv och med Jojje och Gaefa.

Eddy fick ett bad i veckan också. Inte för att det gjorde någon nytta när han dagen efter var helt grå... satans lera!

Uppdatering...

Usch för att vara sjuk! Har toklängtan efter Eddy och att rida igen. Började må dåligt redan förra veckan på torsdagen. Efter att ha jobbat hemifrån hela dagen åkte jag ändå ut och tog en tur på min prins. Han tjafsade ganska mycket i början. Vi red runt nybygget från "andra" hållet, eftersom vi inte kommer ner för backen vid hagarna så tänkte jag att det kanske kunde gå bättre. Eddy bråkade en hel del vid husen men jag "fick ihop honom" ordentligt efter ett tag och han fokuserade på det istället för något läskigt. Hittade en skogsstig istället för att gå förbi resten av husen, kanonfin stig!

När vi kom till gamla stallet kunde jag inte låta bli att hoppa lite över min fina terrängbana. Han fattade galopp innan själv och gjorde kanonfina språng och hade underbar galopp. Så det blev en hel del galopp där.
Det var så underbart så jag kunde inte låta bli att galoppera på grusvägen på vägen hem. Jag kunde sitta perfekt! Helt underbart! Han kommer bli sååå fin!
Var fortfarande ridsugen när vi kom tillbaka så jag "åkte" en sväng på Geifa barbacka tillsammans med Ida och Sandra.

På fredagen var jag ganska dålig men eftersom en ridlektion var bokad så kunde jag inte låta bli. Vi red för Alexandra och tränade på att balansera upp honom genom att ställa utåt, speciellt i lutningen på banan. Eddy tyckte det var jobbigt och blev ganska sur! Ha ha! Men jag är nöjd med honom. Det blev ingen lång lektion för Eddy vart så trött. Enligt Alexandra har jag en bra sits (förutom när Eddy tappar sig) så jag ska sluta fokusera på det.

Sen dess har jag knappt varit i stallet och Eddy har inte fått motion alls. Vart riktigt dålig i lördags. I söndags hjälpte min snälla syster mig med mockning och fixa påsarna. Igår fick jag hjälp av Cattis. Jag vill bara bli frisk nu så jag kan komma tillbaka till stallet igen. Nu har jag inte lika mycket feber längre så i morgon kan jag nog åka dit igen.
Eddy fäller ganska mycket just nu så jag tror han är ganska nöjd med att slippa sadel, men man kan ju hoppas att han saknar mig iaf.
Det ser ut som att jag måste vara hemma resten av veckan, vill gärna vara utan feber helt en dag innan jag anstränger mig igen, ev kanske halvdag på fredag. Hoppas jag är frisk i helgen så vi kan rida ut lite. Har ju längtat enormt efter att hoppa också, förhoppningsvis till nästa helg! Helgen efter är det påsk och då fyller Eddy 8 år! (6 april).

Markarbete

Idag var det dags för markarbete. Alexandra hade gett mig tipset att ha bommar "neråt" för att jobba med att bli av med slängandet med frambenen.

Jag är supernöjd med dagens ridpass. Han var pigg och glad och samarbetsvillig. Ibland kom slängandet men det går att undvika genom att jobba på att hålla ihop honom samt att antingen sakta av eller öka (för oss blir det nog sakta av, eller göra halvhalt). Han var riktigt fin vissa stunder och vi fick beröm från Alexandra för både skritten och traven och hon tyckte att han hade riktigt fina framben (när han inte slängde med dom). Jag vart såå stolt!
Jag frågade om han jobbade under sig ordentligt och hon sa att han gjorde det, speciellt över bommarna. (Eddy älskar verkligen bommarna). Kändes sååå skönt att få höra det från en så duktig person.

Jag var helt slut och även Eddy var svettig och supernöjd! Ibland är han bara så duktig, min underbara kille!

Dressyr, löshoppning och uteritt

Underbar helg med toppenväder!
I fredags red vi dressyr på banan.. Eller vad man nu ska kalla det. Det gick väl inge vidare. Eddy var pigg och springig och då får han extremt steg så jag hade svårt att hålla mig kvar i sadeln. Vi började och slutade med en skrittur på vägen. Sen tränade vi lite galopp. Det gick kanon och han fattade faktiskt höger galopp en gång =o) men bara några steg. Men ändå ett stort steg framåt. Han vart otroligt pigg efter galoppen och ville dra, kan körde tom ner huvudet för att försöka kunna springa. Vi avslutade iaf med lugn och fin trav, speciellt i höger varv.

I lördags var det äntligen dags att löshoppa. Ida var först ut och hoppade kanonbra. Hon var väldigt pigg och busig och sprang runt och bockade och sparkade lite =o)
När det var Eddys tur bad jag att de skulle vara kvar ett tag med Ida för att lugna Eddy för jag förstod att han skulle tycka plastbanden var läskiga (eftersom det sjäääälvklart blåste, precis som sist). Han stannade redan innan banan och tittade på banden, men sen kom vi in på banan. Han hoppade till ett par gånger så fort det blåste. Therese var otroligt snäll som höll i bandet som blåste värst hela tiden och Sandra med som gick runt med Ida och visade Eddy att inget var farligt. När jag gick över bommarna med Eddy gick det väldigt bra. Sen fick han springa själv och det gick också bra, han ville vända först men sen gick det. Han var otroligt duktig och stannade i hörnet efter och kom till mig när jag ropade på honom. Sen satte vi upp ett kryss och det gick också bra. Efter det vart det 2 hinder, båda ca 40-50. Det gick också bra. Sen var Sandra och Therese tvugna att åka så jag hade först tänk att jag skulle sluta då. Men jag kunde inte låta bli att sätta upp 3 studs, med liggande sockerbitar och ett kryss sist. Det gick kanonbra så vi körde över det 2 gånger. Sista gångerna drog han själv och sprang och hoppade krysset kanon. Han var otroligt duktig! Såå kul att han tyckte det var kul. Måste försöka köra detta oftare nu! Fick mig ett gott skratt också för Eddy hade en otroligt rolig stil när han hoppade ibland, han såg ut som en sprattelgubbe, benen flög både hit och dit över hindrena. Ha ha!

Idag blev det uteritt med Sandra och Ida. Vi red bort till sandgropen, klättade lite och sen blev det mycket trav och en hel del galopp. Det gick kanon. Eddy gick först ganska mycket och vi galopperade först. Ibland blev det tvärnitar men annars skötte han sig väldigt bra. Eddy och Ida trivs väldigt bra med varandra. Helt underbar ridtur i vårkvällen.

Vill ha vår nu!

Längtar efter våren på riktigt nu!!

I söndags var jag och Fredrik och byggde klart terrängbanan! På måndagen följde Ida med och vi provade den! Oj, vad kul det var. Eddy rev det mesta (slarvpelle...) men vi hade såå roligt.
I tisdags vart det longering, provade med den nya grejen (vad tusan den nu heter) med ringar fram på nosgrimman... Den var sådär.. är nog bättre med en vanlig grimma i så fall om man inte vill ha träns..
Igår red jag och Eddy ut. Vi tog vanliga rundan. I "strul-backen" var det fullt med tjock svallis.. Jag trodde han skulle trampa igenom, men nee.. Han halkade runt som bambi och höll på att gå omkull. Jag stannade honom och tänkte hoppa av så fort som möjligt för att leda bort honom. Precis när jag slänger benet över ryggen svänger han runt i värsta farten. Eftersom hästen plötsligt försvann föll jag rätt ner och landade på knät. Fy helskotta vad ont det gjorde. Det högg till i ryggen så det tog säkert 5 min innan jag kunde ta oss därifrån. Hela kroppen bara skakade och jag vart helt yr. När jag kunde röra på mig gick vi ut i skogen på sidan och gick den vägen upp. Jag är ju lite konstig av mig så jag hoppade upp igen och red resten av turen som tänkt. Den turen brukar ta ca 1 tim men Eddy var pigg som tusan så vi var runt på halva tiden. Sen kom hovslagaren och skodde om Eddy. Han tyckte fötterna såg betydligt mycket bättre om. Han hade lite strålröta kvar i båda bak, men så lite så det var inget att "tala om" sa Roger. Nu ser fötterna kanon ut och skorna passar betydligt mycket bättre..dvs nu när det är rätt storlek! Han fick också sidokappor på bakfötterna för att minska risken att han vrider skorna. Jag är 100% nöjd med Roger! Otroligt duktig hovslagare! Han svarade på alla frågor utan att låta som att jag var dum i huvudet för att jag frågade och gav råd och tips.

När jag kom hem igår hade knät börjat värka ganska ordentligt och det var en stor svullen och blå knöl där jag hade landat. Idag när jag vaknade hade svullnaden gått ner lite men det värker som tusan. Kände att det inte var så bra att rida idag så det blev longering igen. Men idag körde vi lite markarbete och några skutt på volten. Först bommar på backen, gick kanon. Sen kryss på sockerbit, gick också kanon. Sen höjde jag upp så det blev ett rättuppstående på sockerbiten. Först stannade han, när jag smackade så hoppade han ändå, han rev men det gör ju inget, han gick ju på! Resten av gångerna gick kanon och på slutet blev han lite upphätsad och hade lite mer fart mot hindret och fick till världens snyggasta hopp! Riktigt, riktigt snyggt! Han kommer bli duktig hoppare tror jag! Med lite mer självförtroende så kan han komma en bra bit! Duktiga killen!

Nu har manen vuxit ut ordentligt och hela ligger ner!!!



Underbara morgon

Idag ska jag iväg och fira min gammelmormor som fyller 97 år. Så det vart en snabbvisit i stallet. Fixa maten, mocka och fylla på hönätet och sen ut i hagen för lite mys och översyn.
Eddy hade ingen lust att följa med in, och det förstår jag eftersom de nyss kommit ut och det var underbart väder. Han stod och myste i solen på sin kulle vid sitt träd, där han älskar att vara i hagen. Men självklart var han sugen på lite äpple och massa mys.

Vilken underbar morgon:



Lång, mysig uteritt

Idag red jag och Eddy ut. Passade på att göra honom fin med matchande schabrak och benlindor =o)

Red "vanliga" vägen, hade "vanliga" problemet i backen, men idag gick han faktiskt efter en del övertalning. Jag kunde iaf hålla mig lugn, straffade backningar och lät honom stå och titta bäst han ville, så länge det inte gick bakåt. Idag funkade det att göra så. Uppe i backen strulade han ännu mer och nu verkar han fått muskler tillräckligt för att stegra ordentligt.. Hoppsan!!! =oO Vart lite snopen faktiskt. Men även här så gick han efter en del övertalning. Vi travade så mycket vi kunde hela vägen bort, gick ner för backen och sen vände vi och galopperade hela backen upp. Sen gick vi in i skogen, galopperade hela backen upp där, travade bort till klätterplatsen, galopperade upp för den långa backen. Sen gick vi hela skogen bort till husen där vi kunde gå ut över ödetomten. Vart en tur på över 1 timma! Helt underbart! Lite tjafs i skogen vid "läskiga" isfläckar, men på de ställena kunde vi gå på sidan eller runt och då går det bra. Måste möta honom halvvägs där det går! Tror vi vinner på det i längden. Är supernöjd över ridturen idag, helt underbar och Eddy var kanonnöjd efter! Myyys!

Fina killen med matchande "kläder"..


Hinderbana uppbyggd

Idag tog jag Eddy i repgrimman och gick upp till nybygget. Han strulade lite innan uppförsbacken men efter lite övertalning så gick det bra. Han var glad idag och knallade på ganska ordentligt. Han ville gå in i skogen så vi gick lite upptäcksfärd där och hittade massa områden som vi kan rida på i sommar. Än var det hårt i backen, men så fort det tinar så ska vi utforska området ännu mer.
Sen gick vi ner till den bana som är nedanför gamla stallet. Där la jag ut 3 små stockar så det vart som bommar. Sen fick jag även lust att bygga upp några hinder. Det finns otroligt mycket material som bara ligger och skräpar. Byggde upp 3 hinder kring den banan som går i skogsdungen. Så hade vi en liten bana.
Först över bommarna, sen över en stock som låg sedan innan, sen runt i skogen. Eddy tyckte det var skitkul och en gång över stocken la han till en rejält bocksprång efter så han skvätte ner hela mig med lera. Hade tom lera i hårbotten när jag kom hem. 2 gånger sprang vi runt banan. Sen gick vi på lite ytterligare upptäcksfärd innan vi gick hem igen. 1 timma var vi ute, matte var helt genomsvettig medans Eddy enbart var lite varm på halsen. Riktigt kul hade vi! Måste tillbaka dit i helgen och bygga mer, det var ju jättekul!


Nu kan jag allt om foderstater =o)

Äntligen är foderstaten helt klar och uträknad enligt vikt (535kg) och typ av arbete.

Han behöver följande:
MJ = 70
SMRP = 420
Ca = 28
P = 21
Mg = 10,5

Jag har räknat på 5% rastillägg och 20% i arbetstillägg (inget för lätt/svårfödd).
Idag vet jag inte vad hösilaget har för TS men jag räknar på 67% så blir det nog inte långt från sanningen.

Idag ligger han på för lite protein vilket inte är bra för lederna och musklerna. Jag kommer att öka på både med hösilage och kraft tills han är uppe på rätt nivå.

När han är uppe på det han ska så får han följande:

MJ = 76,5
SMRP = 418
Ca = 38
P = 22
Mg = 25

Detta gör att mineralkvoten ligger på 1,68 vilket är kanon bra (ska ligga på mellan 1,2 och 1,8).
Foderstaten innehåller överskott av magnesium, vilket jag kan tycka är bra för Eddy då magnesium  behövs för nerv och muskelfunktionen, hjärtat, hjärnan och skelettet samt är extra viktigt för stressade personer/djur. Samtidigt är magnesium en nyckelfaktor i den vätskereglering som kyler ned kroppen under träning, vilket också är bra då Eddy blir så svettig när han stressar upp sig.

Foderstaten kommer jag öka på under 3 veckor så att han inte får massa mer mat för snabbt. Det är pelletsen som han fått för lite av och han ska upp på 2 kg för att ha rätt mängd av alla värden.

Så här ska det se ut i kg när han är uppe i rätt mängd.

  kraft Betfor korn B-vit (ml) E-vit (ml)
Morgon 3 0,6 0,25      
Middag 3 0,5 0,25 0,25    
Kväll 4 0,7 0,25 0,25 30 30
Innan/efter 0 0,2 0,25      
Boxen 2          
  12 2 1 0,5    

Strulig häst = Matte fick sitt första psykbryt

Idag kände jag inte för att avancera så jag planerade att rida ut bort mot vägen som ser så härlig ut att rida på. Vi gick den vägen häromdagen fast då var Fredrik med. Då var det inga problem.

Det gick kanon tills mitten av nerförsbacken, då vart det tvärnit och nu var det minsann inga små stegringar.. Killen börjar nog få muskler. FAN! Fick honom att gå fram lite tills jag vände...

Provade andra vägen. Precis samma sak. Gick bra några steg tills helt plötslig tvärnit, backning, stampa på stället, stegra och nästan ner i diket... WTF! Kände hur ett psykbryt var på väg, använde pisken, fick honom att gå fram till slut.. SJÄLVKLART var det för mycket is för att kunna rida med en stäppande Eddy.

Vi vände IGEN och tog "vanliga" vägen. Precis samma sak, gick kanon tills helt plötsligt tvärnit, backa i full fart åt alla håll utom dit vi skulle, skrämmande nära "stupet". Jag höll vid detta laget på att lägga in mig själv och hästfan på psyket. Tappade behärskningen helt och gjorde det jag absolut inte ska göra: Skrek på honom som en stucken gris.. Vart ju självklart inte bättre av det så jag hoppade av och ledde upp honom. Minsta antydning på att stanna eller försöka backa blev en liten snärt på rumpan. Väl uppe gick vi runt krönet för att han inte skulle ha minsta orsak till att backa igen.. Trodde jag.. Nu backade han i ren jävla trots och spöt fick för första gången gå väldigt varm på rumpan. Till slut gick han framåt och fick eftergift DIREKT. Tills nästa gång när han stannade och skulle backa, på med spöt en gång på rumpan och så gjorde vi hela vägen. Han gick direkt nu när han kände spöt. Jag har tokångest för att "misshandla" honom men nu får det fan vara bra. Nu har det gått bra att rida själva flera gånger och han är bara rent jävla dum, han är inte rädd för ett skit, jag märker när han är rädd, då beter han sig på annat sätt än när han backar. Blir han rädd för något så stannar han och tittar, ibland krävs lite övertalning och snällt prat och sen går han förbi i "banan-form". Detta som han gör är något helt annat.

När vi till slut kommit en bit på vägen gick vi in i skogen ganska snart så han skulle få något roligt att göra och inte bara komma igåh arga matte från denna ridtur.  Vi gick rätt ut i skogen (utan en stig att följa). Väl inne i skogen fick han gå hur han ville och vart han ville, han fick alltså välja väg själv. Han gick höger och vänster, vände ibland och gick över stock och sten och var superlycklig. Till slut hade han hittat ut på samma ställe som vi kom in. Bra hjärngympa för honom! Och han var supernöjd. Han knallade på i raskt tempo hela vägen hem och lyssnade bra när jag sa till honom att gå försiktigt på isen.

Kanske var det bra att matte äntligen sa till honom på skarpen och inte mesade. Fast kanske inte att allt kommer på en och samma gång.

En genomsvettig Eddy fick, efter lite rullning i boxen, på sig ett svättäcke som Helene var snäll att ta av honom innan kvällsfodring.

Idag hängde jag även upp hönätet i ena hörnet i boxen. 10 minuter tog det sen stod han där och åt. Ska bli kul och se hur mycket som finns kvar idag. Tanken är att det ska finnas 2 kg varje dag i nätet.

RSS 2.0