Tömkörning och longering

Det känns inge vidare att rida när jag vet att Eddy har ont i ryggen. Idag tyckte jag dock att han inte ömmade lika mycket när jag palperade ryggen.
Igår ägnade vi oss åt tömkörning. Herre Gud så bra det gick. Eddy var otroligt duktig och flera gånger fick han till en otroligt fin och samlad trav på volt i lugnt och harmoniskt tempo! Förbannat snygg! Jag är sååå stolt över hans prestationer!
Idag blev det longering över bommar och hinder. Det blåste något förskräckligt idag och Eddy blev lite halvknäpp och brallade järnet flera gånger. Han höll på att dra omkull mig 2 gånger och sen fick han ett jätteryck och jag for i backen som en vante. Kan ju inte riktigt bli arg på honom, det kanske jag borde men jag är bara glad över att han är så lycklig och glad och busig så han brallar! Han var verkligen glad idag och ögonen lyste på honom. Mellan brallningsrycken så skötte han sig jättebra och hoppade riktigt fint och över bommarna hade han kanonfina luftiga ben och slog inte till bommarna en enda gång. Det känns jättebra att han verkar må bra, det är skillnad! Önskar jag hade kunnat tagit kort på honom! Min underbara buse!

Tack för att duktiga saldelutprovare finns!

Trots att jag har märkt att Eddy ändrat kroppsform har jag inte riktigt reagerat på det, jag har inte gjort något åt det och jag hatar mig själv för det nu i efterhand. Jag har trott att jag har så pass bra kunskap att jag kunde se om sadeln ligger bra eller dåligt. Men trots mina 24 år inom hästvärlden så kan jag inte det. Visst, jag kan se om den ligger helt åt helvete eller inte, om den trycker på manken eller inte. Vilken tur att jag och Eddy har flyttat till detta stall och att det finns en otroligt duktig och uppmärksam stallägare/sadelutprovare som vågar säga till att det inte ser riktigt bra ut! Jag beundrar sådana människor!
Så, i fredags hjälpte Thesan mig för att se hur mina sadlar verkligen sitter på Eddy. Hon ställde upp och "förstörde" sin fredagskväll för att hjälpa oss! Tack!
Vi började med allrounden eftersom det är den jag rider mest i. Thesan använder sig av en Impression Pad när hon provar ut sadlar. Den har man direkt under sadeln och rider utan schabrak. Thesan har känd och klämt på Eddy och det har visat sig att han ömmar i ryggen, han ömmar riktigt mycket bak, precis där allrounden slutar och bakåt.
För det första så ligger den för långt bak och pga Eddys liggande bogblad och manke så måste den läggas längre bak och kommer då alltså alldeles för långt bak. Den ligger alltså bakom 18:e revbenet. JAG BORDE VETA DETTA!
Efter 20 min ridning i allrounden med Impression paden under, i alla gångarter (med otroligt bra tips från Thesan under tiden) var det dags att få domen. Det var värre än vad jag trodde. Trots att Eddy har en rak rygg och sadeln är en rak sadel, punkt-trycker sadeln både bak och fram, värst bak. Sadeln bildar alltså en brygga, detta har alltså fått honom att bli öm i ryggen bak och få vissa muskler att "försvinna". Det skär i hjärtat på mig att jag inte har sett detta, att jag inte har märkt något. Jag har ridit med allrounden i 5 månader, jag köpte den ny!!
Thesan tyckte vi skulle kolla dressyren också. Den köpte jag i oktober förra året och har alltså haft i snart 1 år. Thesan kavlade ut Impression Paden igen och på med dressyren. Efter ytterligare 20 min var det dags för dom nr 2. Dressyren trycker bak, mycket jämnare tryck men ändå alldeles för mycket tryck..
 
Det är alltså inte så konstigt att Eddy har ont i ryggen och börjat tappa muskler. Thesan berättade också hur musklerna hänger ihop och gav mig mycket tips på hur jag kunde rida för att bygga upp musklerna igen.
 
Trots att jag har hållt på med hästar så många år, så har jag insett hur dålig jag är på sadlar och att se hur sadlarna sitter. Tänk att man som ryttare kan förstöra sin häst! Jag är otroligt tacksam att jag kommit till Qvillinge Hill och att Thesan finns här och kunde hjälpa mig och lära mig hur det ska vara!
 
Jag rekommenderar verkligen alla att ta hjälp av en kunnig sadelutprovare!!
Självklart kan jag rekommendera Thesan, kolla mer info: http://qvillingehill.com/ecuicare-hastfysioterapi/sadelutprovning
 
Efter mycket letande har jag nu beställt en bomlös sadel från Stall Rustorp. En Barefoot Cheyenne Dry-Tex. Tanken är att jag ska ha den på Eddy så att vi kan bygga upp alla muskler igen och se till att han inte har ont i ryggen och aldrig mer ska behöva ha ont för att jag som matte saknar kunskap om ämnet. Jag har lovat Eddy att vara mycket mer uppmärksam och ALLTID reagera när jag misstänker något. Han ska aldrig mer lida pga mig!

Tankeställare om sadlar..

Igår provade jag en westernsadel på Eddy. Tesan, som är sadelutprovare, var med för att kontrollera hur den satt. Den var lite trång vid bogbladen och något för lång så det blir inte den sadeln till Eddy.
När vi hade tagit av sadeln upptäckte Tesan att Eddy var "knögglig" i huden och att Trapezius är outvecklad, dvs skapat en grop bakom manken. Jag har märkt att Eddy ändrat sin kroppsform, och att det hänt nyligen. Jag har funderat på det ganska mycket men inte tyckt att sadeln legat fel. Men när Tesan kollade detta så tyckte hon att den trycker och ligger på Trapezius. Hon upptäckte även att den är ojämn i stoppningen. Det är isf mitt problem och fel eftersom jag är sned i ryggen/bäckenet. Dressyrsadeln tycker jag själv inte ligger kanon eftersom den åker fram och trycker på bogbladspetsen. Ibland måste jag hoppa av och korrigera sadeln innan jag kan fortsätta rida eftersom Eddy inte vill röra sig, men då säger han till!!! Han har inte sagt till på allrounden.
Jag blir ju självklart nervös och rädd att jag "rider sönder" och förstör Eddy. Självklart kan jag ju inte låta bli att söka information om detta. Eddy står ju allt annat än still när jag ska sitta upp, idag blev han knäpp när jag skulle spänna jorden när vi var ute och red, och det går ju inte att rida honom ordentligt förrän efter kanske 20 min. Det sistnämnda får mig att tänka på författaren, Mary Wanless som har skrivit boken "For the Good of the horse" och skrivit: "Kanske är det en stilla nåd för hästen att blodet som pressas ur hans vävnader endast orsakar smärta de första tio till femton minuterna av en ridtur, därefter har ryggen domnat". Tänk om det är så? Tänk om jag orsakar lidande och förstör Eddy??
Min sadel ska ändå vara en bra sadel, med bra stoppning som ska anpassa sig efter hästen. Om det nu är sadeln, varför har det kommit nu? Varför så fort? Vad har hänt på denna korta tid (max 1 månad) som gjort att sadeln börjat trycka mot Trapezius? Den har INTE gjort det hela tiden, det är jag 100% säker på, det är skillnad nu mot när jag köpte den för 6 månader sen. Eller kan jag verkligen ha missat det? Om en sadel trycker mot Trapezius, beror det på att den är för bred i bommen? Ska jag prova med att byta koppjärn?
 
Läste bland annat detta på nätet: "Vid manken finns trekantsmusklen, Trapezuis, den för benet framåt/uppåt och benet bakåt/åt svansen till, samt för benet utåt och påverkar bogbladet, det är en viktig muskel för frambenens röresle alltså, ortspetsen på sadeln eller en sadel som ligger för långt fram på hästen kommer direkt att påverka Trapezius och därmed minska frambenens förmåga till rörelse."
 
Eddy har INTE fått någon påverkan/rörelsestörning fram. Däremot tycker jag att han rör sig luftigare nu än förut, alltså en förbättring. Tom Tesan sa att han har så luftiga, fina steg att det är omöjligt att han har ont eller har låsningar mm. Hur kommer det sig då att han har dessa hålor? Och att han inte haft dessa tidigare? Kan det bero på något annat? För lite protein? Fel eller för lite träning i rätt form? Fel form? För hög i formen? Har han spänt sig för mycket på nya stället så han höjer huvudet och sänker ryggen? Vad ska jag göra???? *snyft*

Ett år senare...

 
Vänsterbilden är från provridningsdagen i september 2011, andra bilden är från idag, september 2012. =o)

Tråkigt hästhumör..

Eddy var verkligen inte på humör idag. Skulle träna lite från backen idag men han var värre än mig när jag är på mitt värsta bitch-humör... Bläää... fick en bra bild iaf...
 
Kom också på att vi glömde fira vår årsdag den 6;e... skit då...

Hoppning i ridhus

Idag har det varit en riktig hästdag! Jag, Maria och Yessie var på Knivberga och tittade på pay and jump på förmiddagen, eftermiddagen och kvällen var jag i stallet.
Idag red jag och Sandra till Skogslotten för att hoppa. Tyvärr var terrängbanan upptagen så det fick bli i ridhuset.
När vi red dit gick det jättebra, Eddy börjar få ett bättre tempo i traven nu, jag kan även sitta ner i traven ute också! Inte länge men iaf!! När vi kom in på stallplanen på Skogslotten så vart Eddy ganska nervös. Han trampade runt som en galning och kunde inte stå still. Jag stod och höll både honom och Roxy när Sandra letade efter personal. Det var ponnysar överallt så Eddy visste inte vart han skulle titta eller vart han skulle ta vägen.
 
Inne i ridhuset byggde jag upp 2 hinder medans Eddy fick knalla runt och kolla läget och Sandra höll i Roxy. De har ju inte gått tillsammans så vi ville inte släppa henne med. Det fick bli 2 små kryss. Roxy, som bara är 3, har inte hoppat så mycket och Eddy var skapligt nervös. 7 skithögar fick jag plocka upp efter honom när vi var klara!!! Han gick också och kissade 3 gånger.. Hmm... brukar hästar märka revir eller tror han att han är brunstig?
 
Eddy var så stressad att han varken kunde trava eller galoppera där inne. Kom på att han har nog inte varit i ett ridhus förut? Han har inte varit det med mig och jag tror inte med förra ägaren Kerstin heller.
Han sprang runt i någon konstig tölt/pass-aktigt men vi lyckades hoppa några gånger iaf. Ena hindret (på diagonalen) reste vi upp till ett rättuppstående på ca 60 efter ett tag och sen hoppade vi först krysset och sen rättuppst.
 
När vi skulle gå hemåt igen så var Eddy så nervös att han inte visste var han skulle ta vägen. Han studsade åt ena sidan och andra sidan, krafsade med frambenen så Sandra fick hålla i honom så jag kunde hoppa upp. Han tom lättade i framdelen men till slut kom jag upp och vi kunde "takta" hemåt. Han lugnade ner sig efter ett tag och kunde gå normalt hela vägen hem. När vi kom till sista åkern började Roxy trava men Eddy började galoppera så vi avslutade med en ofrivillig galopptävling! Det var underbart! Tror Eddy behövde sträcka ut sig lite efter allt trippande och steppande! Han var en väldigt nöjd häst när vi kom tillbaka till stallet. Jag är väldigt nöjd över honom idag. Väldigt mycket nytt och ändå sköta sig så bra som han ändå gjorde, han hoppade ju tom utan problem! Duktig kille!
 
 

Långtur och badning

Idag har jag tillbringat hela eftermiddagen i stallet. Guuud, så underbart! Först kom mamma och mormor på besök och hälsade på Eddy! Det är så kul att han nu bor så nära och mittemellan mig och Maria, då är det lättare för familjen att komma och hälsa på! Det är så kul när mamma hälsar på, hon klappar på Eddy hela tiden och ska ge honom äpple. Eddy blir jätteglad när mamma säger att han är fin!
 
Sen berättade Tesan att hon och Texad hade tagit en 2-timmars skrittur i skogen! Det var jag också sugen på så efter lite vägbeskrivning så bar det iväg. Kollade nu när vi kom hem vart vi egentligen hade ridit och hur långt det är, det är en skaplig runda! Den är from nu min favorit. På hemvägen låg en stock över stigen! Hi hi! Skutt!
 
När vi var tillbaka i stallet var det dags för ett bad. Efter lite övertalning gick han ner i spolspiltan.
 
Han vart så fin! Väl färdigbadad fick han ett fleece på sig och fick stå inne och äta medans han torkade. Jag passade på att tvätta alla benskydd och tvätta alla träns. Hade tänkt att smörja men kom på att det ligger hemma... Rackarns..
 
Ännu en underbar dag!
 

Underbar höst!

Idag sa Maria att hon kunde ta Eddy alla dagar jag kommer resa bort! Underbart! Jag blev sååå glad. De kommer ha så roligt tillsammans. Eddy ger mig så mycket glädje varje dag och att låta Maria ta del av den glädjen bara några dagar känns jättebra! Hoppas de gör massor tillsammans! =o) Wiiieee!
Sen är det så himla trevligt i stallet. Omgivningen och alla djur är helt underbara, och alla personer som är där! Är jätteglad att vi kom hit, jag och Eddy. Han har blivit så lugn.
 
Maria var med till stallet idag, det är så himla kul när hon är med! Jag red lite på banan. Eddy hade verkligen ingen lust idag, han var trött och oengagerad. Ville inte lyfta på benen ens. Jag hade satt upp ett litet kryss på några tunnor:
Eddy hade ingen lust alls. Han hoppade första gången, gick dock vingligt emot, sen vägrade han 4 gånger, första vägringen blev som en liten tvärnit, sen var jag beredd. Maria fick lägga ner ena bommen och då gick det, sen satte hon upp igen och då hoppade han. Sen fick det faktiskt räcka, han hade ju ändå ingen lust.
 
Maria skulle åka hem så jag tänkte skritta en sväng. När vi kom ut på stubbåkern så tog jag tyglarna och ställde mig upp i sadeln, Eddy började galoppera direkt. En helt underbar HÖGER galopp, rund och fin, vi galopperade hela långsidan på åkern. Åhhh, så underbart! Hoppas hösten fortsätter vara såhär underbar!


Kan säga att Eddy blev en annan häst på åkern! Han verkligen älskade att vara där!
 

Ett försök till dressyr..

Hade inte så stor lust idag men kände att banan och lite dressyr kan vara en bra ide. Ville träna lite högergalopp och lite form osv. Han var trälig i början, ville inte lyssna, ville inte ställa, var stel i vänster, stel i munnen, sprätte med frambenen, ville titta överallt och intresserad av allt annat än mig. 234:e gången vi försökte blev det iaf höger galopp och ett par gånger även genom kortsidan, han genar så jävligt i hörnen när vi galopperar, nästan så det känns som man ska gå omkull, jag får luta vikten till vänster som tusan. På slutet blev han mycket mjukare, jag kunde sitta flera varv i trav och gå in på volterna. I vänster galopp kunde jag samla ihop honom lite på långsidan, men det går så fort och oftast bryter han av innan kortsidan. Vi avslutade med skritt på lång tygel och gjorde massa serpentiner osv mha vikten och sätet. Det gick kanonbra! Jag behöver verkligen hjälp av en tränare känner jag.
 
På söndag ska jag och Sandra rida till Skogslotten och hoppa! =o) Längar!

Hovslagare

Idag fick jag ta och sjukanmäla mig. Känner mig helt överkörd av den dumma förkylningen.
Det var dags för hovslagare idag så efter att ha legat däckad i soffan hela dagen pallrade jag mig upp och stapplade till bilen. Väl uppe så kändes det faktiskt lite bättre.
Eddys hovar såg fina ut. Skadan som vart när han trampade igenom sömmen var ytlig. Ingen röta och hårda fina strålar. Mittstrålfåran var lite djup men ingen fara. De hade vuxit en hel del sedan sist så vi bestämde att ta 6 veckor igen, men efter att Roger konstaterat att han inte kunde den veckan blev det 7 veckor, jag tyckte det kändes lite väl kort med bara 5 veckor. Det brukar märkas när det är dags, han har ju faktiskt klarat över 8 veckor förut, men då tyckte jag att det var alldeles för länge. Eddy var lite krånglig idag, ville inte riktigt stå stilla, men så fort jag bara säger "Eddy" med lite sträng röst så står han blick stilla. Han är så duktig.
Han fick komma ut till padocken sen och göra lite lydnadsövningar. Släppte honom så vi skulle löslongera lite. Han hade visst lite extra energi och var tvungen att bocka av sig lite först innan vi kunde fortsätta.
Det blev inte länge för matte hade gjort av med all energi för idag. In och få lite betfor som belöning och sen ut i hagen. Jag stannade och tittade lite på grabbarna för att se vad de skulle göra. När jag var kvar i hagen så gjorde inte Scoban något men så fort jag gick blev Eddy bortjagad. Jag stannade och tog lite bilder.

 
Bortjagad av Scoban!

 
"Får väl leta lite mat här borta då..."

 "Jag är ju ganska sugen, kanske ska försöka närma mig lite försiktigt..."
 
 
"Börjar med att lossas som det regnar..."
 
 
Snart framme..än så länge går det bra..
 
 
"Yes! Jag gjorde det.. Mums..."
 
Eddy är förbannat smart..
 

Jag blir så fruktansvärt stolt över Eddy!

Idag har jag varit hemma och varit sjuk... Helt genomförkyld! Men plikten kallar ändå och Eddy vill gärna bli omhändertagen! Blev ingen lång stund i stallet, kände mig helt överkörd, men jag ville ändå åka lite på Eddy eftersom han knappt har gått pga allt som hänt senaste tiden och dessutom kommer hovslagaren i morgon så det blir bara mys då kan jag tänka mig.
Eddy blir så glad när han ser mig i hagen, idag stod han och solade lite men tittar direkt när han hör mig och blir jätteglad och kommer till grinden direkt.
Såren är nästan läkta, och fortfarande normaltemp. Dock tycker jag den är lite konstig:
Fredag: 38,9
lördag: morgon 37,7 och kväll 37,4
söndag: 37,0
måndag: 37,1
Han brukar ligga som i lördags kväll... konstigt. Trodde söndagen vart fel pga den enorma fisen som han släppte så jag trodde tempen skulle åka ut och skjuta ihjäl någon...när jag tempade då, men det blev ju samma idag utan krigsfis.. Aja, han är iaf inte sjuk.
Idag hade de andra hunnit rida utan mig så det blev en ensamtur på åkervägarna. Efter en liten bit träffade vi Scoban och Challe som var på väg hem. Jag tänkte att "nu är det kört, nu kommer Eddy bli psyk". Men, nehe.. han backade iof ner sig på åkern men efter ytterst lite övertalning så gick han utan problem. Han gjorde en riktigt snygg vändning samtidigt som det hela tiden gick åt rätt håll, dvs han gick framåt, sen sidleds, baklänges sen sidleds igen innan vi åter kunde gå med nosen först, hela tiden åt det håll vi skulle gå! Mäkta imponerad matte! Det är nog en cirkus-häst iaf!
 
Vi både travade och galoppade på åkervägen ända fram till en gård, sen fick jag ÖVERTALA HONOM ATT VÄNDA?!?! Vad hände?? Eddy var så framåt och glad så han ville inte ens vända! Lilla snuttisen! Han ville tom galoppera fast vi skulle trava, bort från stallet.. Hmmm.. är han förvirrad över vart han bor eller tog jag fel häst i stallet? För säkerhets skull tittade jag på frysmärkningen innan jag travade hemåt med min häst. Eddy va superduktig hela turen! Kan det vara så att Eddy litar så mycket på mig + att vi inte har några "dåliga minnen" av stegringar och "läskiga" saker överallt? Jag som varit så orolig över att vi ska falla tillbaka till ruta 1 och helt plötsligt har vi gått flera rutor framåt? Häftig känsla! Det är helt underbart att rida ut på en häst som mår så bra och som njuter till 100% av att vara ute och vi behöver inte bråka när vi ska iväg utan han vill iväg och han vill ut och röra på sig! Han är glad och lycklig! För att inte tala om hur glad och lycklig jag är att jag har honom!

Stackars min lilla kille...

I fredags när jag kom till stallet efter jobbet så hade Eddy feber =o( 38,9.. Han var trött och hängig och la huvudet på boxdörren och vilade. Jag antar det beror på vaccinationen som han fått dagen innan. Det blev lite pyssel, han fick stå inne och äta lite och sedan få på sig ett täcke innan han fick gå ut igen. Kände att det var bättre han fick vara ute bland de andra än att stå inne själv. Det var lite halvblåsigt och såg ut att bli regn så jag tyckte det kändes bra att han fick ha täcke på sig. Tycker INTE om att killen inte mår bra.
 
Igår tog jag med Fredrik (som är på besök över helgen) och åkte ut på morgonen för att tempa och kolla till sötnosen. Då var han feberfri!! YES! Det kändes skönt att veta och jag kunde åka runt på östgötadagarna utan att vara orolig. Senare på kvällen åkte vi tillbaka till Eddy och tog en promenad vid hand. Vi gick upp i skogen och plockade lite svamp, det fanns massor! Vi var inte hemma förrän kl 21 igen.
 
Det börjar märkas att Eddy trivs otroligt bra. Nu ser han ut som en lerhög varje gång jag kommer till stallet. Han är ju en "rullare" och det visar att han mår bra och är trygg i sitt nya hem. Han är mer modig och framåt än förut.
Idag kunde jag äntligen rida igen, dock vart det bara en kort skrittur. Susanne frågade om vi kunde rida ut tillsammans på onsdag! Jag blev jätteglad! Det är jättekul att bli tillfrågad när alla andra stått tillsammans så himla länge och alla känner varandra! Det kommer bli sååå bra här!
Idag tog jag också med stackars Fredrik och tittade på pay and jump på Norf. Tror faktiskt att han tyckte det var ganska kul ändå. Ena tjejen efter den andra åkte av och Fredrik såg nästan lite nervös ut när de små tjejerna på de söta ponnisarna hoppade runt. =o)

RSS 2.0