Förlorat en vän

Igår förlorade vi en vän. En mycket speciell herre som faktiskt var känd av många inom hästvärden. Jag tyckte om Troll, visst, han var sur och högg lite efter en när man gick förbi boxen. Men han påminde om en liten surgubbe som egentligen är väldigt snäll. Har ni sett filmen Upp? Troll är precis som den gubben. Det är nog inte många som skulle göra allt för sin häst, trots att man inte kan rida och har inte kunnat göra det på många år. 2 människor har verkligen älskat sin häst trots det sura, trots det sjuka och det stela. Han förtjänade verkligen att hamna hos dessa människor. Sista dagarna i hagen tyckte jag han började bli utstött, speciellt av Playson och Eddy som mer och mer stod bredvid varandra. Jag tyckte det var konstigt, men nu förstår jag ju. Han var sjuk, och en flock vill inte ha en sjukling med, det betyder fara. Trots att han var sur i boxen så var han mycket vänlig i hagen och kom gärna fram och tiggde till sig en morot, han tog den alltid försiktigt till skillnad från de andra hästarna som nästan fick med sig hela handen. Och han var alltid så glad och söt i hagen. Jag tror att han har det bättre nu eftersom han hade så fruktansvärt ont. Det är alltid ett svårt beslut och saknaden kommer att vara enorm för hans 2 mattor. Jag lider med er och hoppas att ni kommer ihåg att ni gjorde allt för denna speciella herre under alla år som ni hade honom, han kunde inte haft det bättre hos någon annan.

Häst, travare, ridtravare eller varmblod????

Jag blir så irriterad på vissa människor, kommentarer och andras åsikter att jag bara måste skriva av mig lite.
När jag letade häst, innan jag hittade min drömhäst, tänkte jag att jag ville ha en häst!!! Jag ville ha en frisk häst, en häst som jag kunde få en otroligt bra kontakt med, en häst jag kunde "leka" med, träna med och så småningom kanske tävla lite med. Olika raser påstås ha olika egenskaper, tex temprament. Jag tänkte mig att jag ville ha en lugn och stabil häst, som ändå är framåt och nyfiken. Jag har aldrig tänkt på att någon häst är mindre värd än någon annan, framförallt inte att någon ras är mer eller mindre värd än någon annan. Visst tycker jag att frieserhästen är otroligt vacker, en svart frieser med lång man och svans är väl alla hästtjejers "dröm"? Men vad säger att den skulle vara den bästa hästen bara för att den är vacker? Vem säger att jag hade fått ett så otroligt bra förhållande med en så kallad vacker häst? Eller halvblod som verkar vara en "inne-häst". Det är liksom lite inne att ha ett halvblod, precis som det är lite inne att ha Tretorn ridstövlar som kostar flera tusen. Är de snygga? Nej.. Bekväma? Vet inte, för de är för dyra att jag inte ens vill prova något som jag kanske kommer använda 1 timma per dag.
Tillbaka till mitt hästletande; Jag tänkte som sagt en stabil häst. Det som var viktigt för mig var att jag skulle hitta en häst jag kunde göra precis vad som helst med, hoppa, dressyr, NH, skogen, galopprace mm mm. Jag tyckte det viktigaste var hur hästen var. Gällande travare, galopphäst, hopphäst, dressyrhäst, skogsmulle, western osv, dessa är enligt mig, benämningar på vad man kan göra en häst till. En inriktning som man, som ryttare/ägare väljer att ägna sin tid åt för att hästen kanske är bra på det. Sen finns vissa saker som man påstår att vissa raser är bättre på. Som då tex varmblod eller kallblod brukar användas till trav, fullblod brukar användas till galopp och en och annan hannoveranare används till hoppning osv. För andra inriktningar än trav och galopp används hästar som har exteriör för det.
Det som gör mig så förbannan är dels att så fort det är ett varmblod så kallas denna häst för travare. Om man tittar på blocket eller vart som helst så finns det tex annonser där man säljer ett varmblodstravare. Sen i annonsen så står det att hästen har aldrig använts på travet. Hur fan tänkte man då? Då är det väl ingen travare? Då är det en häst som är ett varmblod. Har ni någonsin sett i en annons att man säljer en fullblodsgaloppör?
 
Söker man på Wikipedia på travhäst så får man följande info:
Travhästen eller travaren är en typ av häst som används inom travsporten. De flesta travhästar är varmblodshästar men främst i Skandinavien används också kallblodshästar.
 
Det finns 4 blodstyper som används för att kategorisera hästar: Varmblod, kallblod, fullblod och halvblod.
För kallblod finns det raser som tex shire eller ardenner. Varmblod å andra sidan, delas in i 2 underkatogerier: FULLBLOD OCH HALVBLOD!!!
De mest framstående tyska varmblodsraserna är Holsteinare, Hannoveranare och Oldenburgare! I spanien har de sin berömda analusier. Så vad säger ni nu då???
 
Överallt läser jag också att de som faktiskt gått på travet och skolats om till ridhäst, dvs de som kallas ridtravare, oavsett om det är varmblod eller kallblod, har problem att galoppera. Det finns de som frågar om en travare verkligen kan galoppera! Men jag har inte hört någon som frågat om en travare kan skritta, det skulle ju vara en fråga i samma klass som om en travare kan galoppera. En travare är framavlad för att trava fort, detta gör att den tar långa steg och måste bredda bakbenen för att inte sparka på frambenen när det travar fort, den är lärd att trava fort som tusan. Har ni sett på trav någon gång? Antingen på tv eller på riktigt, det är minst en häst (om inte fler) som faller in i galopp under loppet. Det jag vill komma till är att en travare, har oftast INTE problem med galoppen utan de har problem med traven. Ja, just det! En travare, som är tränad och tävlad inom travsporten har problem att TRAVA med ryttare. Den är ju lärd att trava fort, att bredda bakbenen när den travar, det ska den INTE göra när man rider, då ska den helt plötsligt sätta bakbenen "under" sig. Hmmm... undrar hur rörigt detta blir för en ridtravare.
Kan inte eran ridtravare fatta galopp på erat kommando, fortsätt jobba med traven och bygg upp den där innan du går vidare. Du måste lära dig gå innan du kan springa, och du måste kunna jogga innan du kan löpa, eller hur?
 
Jag råkade hitta en häst på blocket.se som hade gått på travet fram tills maj 2011. Sen blev han såld till ett ställe där han blev mobbad i flocken och var tvungen att hitta ett nytt hem. Jag tänkte inte ett skit på att han hade varit travare. Jag visste att det skulle bli mycket jobb, mer jobb än en som inte gått på travet, oavsett vilken ras det är. Eddy hade kunnat vara vilken ras som helst, jag skulle ändå vara otroligt stolt över honom och vårat jobb som vi tillsammans gjort som har tagit oss ganska långt. Vad han kan nu och vad han kommer kunna i framtiden, det är upp till mig som ryttare och jag som hans tränare som talar om vad han ska och inte ska göra. Eddy är helt perfekt! Det som gör honom helt perfekt och helt underbar är hans psyke, hans nyfikenhet och hans vilja att jobba, leka och lära sig nya saker.
Jag är otroligt lycklig över att vi fann varandra. Om någon frågar vad jag har för häst så säger jag att jag har ett varmblod, han är ingen travare längre, kanske att jag kan säga att han är en ridtravare, för trots allt måste vi jobba extra med vissa saker just för att han har gått på travet och han har mycket minnen från travet som ibland kommer ifatt honom. Men att han skulle vara mindre värd än någon annan pga ras, förstår jag inte. Jag har samma åsikt när det gäller alla varelser, hundar, människor eller katter. INGEN är mindre värd pga ras eller ursprung, det är vad vi gör oss till som kan göra oss mindre värda, det har INGET med ras att göra.

Höger galopp börjar komma naturligt

Idag var Maria med i stallet och red Ida. Det var superkul, jag har verkligen längtat efter att vi ska rida ihop igen. Det har vi inte gjort sedan vi red i Kila. Det var länge sedan jag skrattade så mycket =o) Bästa systern som finns!
Först "kände hon lite" på Ida på banan. Sen red vi "Emmas runda". Vi avslutade med att trava och galoppa lite i vinterhagen. Det gick så bra och vi hade såååå kul! Helt plötsligt upptäckte jag att Eddy hade ju höger galopp. Jag märkte det inte först för det var så härlig så jag trodde det var vänster. Den högra har ju varit lite fyrtaktig och konstig. Först fattade han vänster, sen bröt han av och fattade ny och då blev det höger. =o) Han bröt av en gång till men fattade höger igen direkt. DUKTIG KILLE!
 
Igår körde vi lite markarbete och upphöjda bommar. Det gick superbra. Galopperade ganska mycket också och när det blev (tillslut) höger galopp fick han massor och massor med beröm. Han börjar bli riktigt härlig att rida nu. Kanonfin i traven, alltså riktigt, riktigt fin.
 
I onsdags red jag i vinterhagarna. Lite motionsridning bara för att röra på oss. Det vart en konstig dag i stallet. När jag gick ut till mitt skåp blev jag attackerad av vildkatten helt utan anledning och jag var ju inte ens i närheten av den. Jag blev tokchockad och började skrika på katten för att få bort den och jaga iväg den. JAg sprang efter den och skrek så att den skulle springa iväg. Det blev ett hål av tanden rätt in i sidan på knät och det blödde. Dagen efter fick jag åka in till VC och få stelkrapsspruta och nu måste jag äta penicillin i 10 dagar. =o( Dumma katt!
 
I tisdags tränade vi lite NH. Jag börjar lära Eddy att buga och lite annat kul. JAg löslongerade honom också (alltså utan lina) i både trav och skritt. Han är såå duktig.
Sen red jag Ida barbacka på banan i alla gångarter. Hon är en så trevlig ponny. Det är jättebra att jag kan träna min balans, mina hjälper och så på en annan häst som är mycket mer utbildad än Eddy. Det behöver jag ibland.
 
Jag har även börjat stretcha Eddy nästan varje gång efter vi har ridit. Det tycker han mycket om och jag tror att det gör honom mjukare och finare i musklerna.
 
Nu har han gått ner lite i vikt igen. Från 540 till 518 kg. Det är lite mer rimligt för honom.. Men han behöver muskla på sig lite till. Själv skulle jag också behöva göra det. =oS

Äntligen har jag gjort det!

Här skulle det då vara en bild som visar att jag är ägare till Eddy (på riktigt) på svensktravsport.se. DEt tog bara nästan ett år innan jag fixade det. Men nu är det alltså gjort. Det är något fel på bilduppladdningen =o(
 

Långtur själva på okänd mark

Måste bara berätta för hela världen att jag och Eddy red en långtur idag själva. Först ner för backen för andra gången. Han tjafsade lite först, sen kom han av sig när han såg 2 konstiga saker...människor... Och gick ner för backan och upp för nästa, nästan utan tjafs. Sen red vi turen runt Skrikhult (som jag för övrigt väldigt gärna skulle vilja ha). Det vart en hel del tjafs, studs och bakbens-träning vid några vattenpölar. Även lite träning att backa ner i diken och halvstup. Men vi kom runt. Blev bara en galopp, fast på helt tidigare oriden mark. Vid en lång grusväg började vi trava sen gav jag honom tyglarna, höll i mig i manen och halsen och sa "gör vad du vill i vilken fart du vill". Och herrejävlar vad han satte av i trav! Måste ha varit grusvägen och att det var raksträcka som gjorde att han valde att trava, det brukar han inte. Så fort har jag aldrig travat med någon i hela mitt liv. Det gick så fort, fortare än när vi galoppar. Jag hade fullt upp att hålla i mig. Eddy hade spetsade öron och bara sprang och sprang, det var en häftig känsla!

Långtur själva på okänd mark

Måste bara berätta för hela världen att jag och Eddy red en långtur idag själva. Först ner för backen för andra gången. Han tjafsade lite först, sen kom han av sig när han såg 2 konstiga saker...människor... Och gick ner för backan och upp för nästa, nästan utan tjafs. Sen red vi turen runt Skrikhult (som jag för övrigt väldigt gärna skulle vilja ha). Det vart en hel del tjafs, studs och bakbens-träning vid några vattenpölar. Även lite träning att backa ner i diken och halvstup. Men vi kom runt. Blev bara en galopp, fast på helt tidigare oriden mark. Vid en lång grusväg började vi trava sen gav jag honom tyglarna, höll i mig i manen och halsen och sa "gör vad du vill i vilken fart du vill". Och herrejävlar vad han satte av i trav! Måste ha varit grusvägen och att det var raksträcka som gjorde att han valde att trava, det brukar han inte. Så fort har jag aldrig travat med någon i hela mitt liv. Det gick så fort, fortare än när vi galoppar. Jag hade fullt upp att hålla i mig. Eddy hade spetsade öron och bara sprang och sprang, det var en häftig känsla!

Jag kan sitta ner i trav!!!

ÄNTLIGEN kan jag sitta ner i traven. Jag har verkligen längtat efter att kunna sitta ordentligt, kunna jobba "på riktigt". Eddy är ju så duktig så det har känts som att det är mig vi har väntat på. Nu har jag kommit i fatt.
 
I tisdags tog jag ut Bettan för behandling på Eddy. Han hade spänningar i nacken och tendens till ont i huvudet. Annars var det mycket spänningar som släppte nästan direkt när hon började behandlingen. Han berättade också flera saker som jag verkligen kommer att kämpa med. Det ena började jag med redan igår och det kändes hur vi samarbetade mycket bättre.
 
Redan i onsdags, dvs dagen efter behandling, red vi vägen som han tidigare har tvärvägrat!! Visst, det var en hel del bråk på vägen ner, men helt plötsligt gick vi utan problem. Underbart!
 
I torsdags red jag ut med Emma och Sandra. Det blev bästa rundan och en hel del galopp. När jag skulle släppa ut honom i hagen upptäckte jag att han hade fått röta IGEN... SKIT!!!! Det sitter mellan skon och hoven.
 
I fredags blev det stor rengöring av hovarna, sen på med tjära på strålar och försök till att pilla in det i alla sprickor runt sömmarna. Kunde inte låta bli att sitta lite barbacka på honom och skritta en sväng i hagen =o)
 
Igår var jag i stallet tidigt för att hinna rida innan regnet. Först rengöring av hovar och på med jodopax. Vi skrittade fram i hagen och sen på banan. VI jobbade en hel del i trav NEDSITTNING =o) Wiiiee...
På eftermiddagen böjade regnet verkligen ösa ner och temperaturen sjönk. Jag åkte ut till stallet för att ta in honom och där står han i hagen, genomblöt och kall så han skakar. Han fick komma in och få fleecetäcke på sig. Jag slängde ut halm åt honom och gav honom lite hö så fick han stå inne ett par timmar och torka. Sen åkte jag ut och satte på honom regntecka innan han fick gå ut igen.
 
Vart tog sommaren vägen?

Äntligen uppdatering!!!

När det nästan gått en månad sedan förra uppdateringen finns massor att berätta.
 
Hoppning
Hoppningen går kanon! Vi har hoppat 75 som högst. Både oxer och räcke! Eddy är så himla duktig. När jag blir nervös så stannar han, men jag vet ju att det är mitt fel. Vi har även hoppat i galopp några gånger, inga höjder då för jag blir nervös och jag vill inte förstöra det för honom. Han hoppar riktigt, riktigt bra! Han har fått fina framben när han hoppar, bakbenen är mycket bättre. Jag måste träna på att våga galoppera mot hindrena, att resa upp mig efter varje hinder för att kunna komma på nästa på ett bra sätt. Jag måste också bli bättre på vägarna mot hindrena. Vet att jag har en sits som att jag skulle hoppa 130 men då varken han eller jag störs, utan mer tvärtom, dvs att det är bra då jag inte riskerar att dra honom i munnen eller nåt sånt dumt så tänker jag fortsätta med det.
 
 
Hälta
Eddy har hunnit med att vara lite halt också. Vet inte riktigt varför men tror att det antingen var en liten vrickning/feltramp eller att han trampade på en sten som gjorde lite ont. Antagligen det sistnämnda. Han stapplade lite en gång när jag hade varit ute och ridit och markerade i traven, dock inte riktigt halt, men man såg att det var något. Han fick vila några dagar och sen har vi tagit det lugnt vid ridningen ifall att. Det märks inte nu alls. I början var han ovillig att gå i nerförsbackarna men nu är det inget konstigt alls. Jag var lite orolig för att det skulle vara något i hö bak knä (eftersom hältan syntes i vä fram) eller i korset. Men efter en total genomgång av övningar så kan jag nästan utesluta det. I morgon kommer dessutom massören =o)
 
Bling-Bling
Kunde inte låta bli att köpa lite bling bling som jag nöjt har smyckat både träns och sadel med:
 
 
Insekter
Jag hatar insekter! Eddy har haft så jobbigt i sommar. Jag smörjer, sprayar och  gör allt för att han ska ha det drägligt när han är ute. Nu har han dessutom huva på sig eftersom ögonen är väldigt svullna. Satans insekter!
 
Dressyr
All form av dressyr går opckså bra. Sk vikningarna börjar sätta sig i skritt, traven är sådär. Öppna/sluta går kanon i skritt, trav ej påbörjat. Högergaloppen börjar bli bättre när den väl kommer. Han kan gå i form i galoppen, dock inga längre sträckor. Jag börjar lära mig att sitta ner i traven, allt hänger på att jag slappnar av, spänner jag mig det minsta så går det åt fanders. Sitta ner i galoppen går finfint. Eddy är mjuk och fin, gör det jag säger och kämpar alltid. Vid stretchning efteråt kan han nå höftknölarna på båda sidor.
 
Uteritt
Även fast vi måste bråka lite i början av uteritten när vi är själva så går det jättebra. När vi väl är ute så är det inga problem. Ibland stressar han upp sig men det går över lite under tiden. Hoppas att bråken kan försvinna sen för de förstör för både honom och mig. Vi kan rida i alla gångarter ute, dock måste jag vara beredd i trav och galopp att han kan tvärnita. I galoppen får jag hålla lite på halsen ifall att. Får han välja gångart så blir det galopp, det glädjer mig otroligt mycket. Det var inte så i början. När vi rider med andra är det inga problem alls, ibland vill han inte gå först men det gör inget. Det sötasta är att när vi rider ut själva och han blir rädd/osäker så letar han stöd från mig genom att vända på huvudet och lukta på mitt ben. Sååå söt!
 
Han har på sista tiden även fått tillbaka lite av sitt bus-sätt, som jag verkligen älskar. Han kan t ex putta på mig om jag håller på med hoven så att jag ramlar, vet att det inte är så jättebra men det är så himla kul för det ser ut som att han står och skrattar efteråt. Sen kan han dra tag i flörpar osv som jag har t ex i tröjor, byxor. Han har fått för sig att nafsa med läpparna i örona på mig, inte lika roligt kanske men ändå så sött! Han har också lbivit mer och mer mysig och kommer oftare själv med huvudet för att mysa. Han skyggar inte längre när jag borstar nacke/huvud. Han står helt still när jag sprayar honom nu. Han hatar det, men står still!! Han går in i boxen från hallen själv när jag tagit av alla grejer och kan gå "lös" bredvid mig när vi går ut till hagen igen.
 
Underbara häst!
 
  Eddy och Zeke myser.  Maria provrider
 
 

RSS 2.0