Sista vilodagen

Tyckte Eddy behövde en till vilodag idag. Han vart bra snopen när jag red Jojje istället. Så satans svartsjuk vart han.

När jag kom tillbaka fick han en låååång ryktning och massa mys.

Vilosöndag

Eftersom han gått 3 dagar nu och totalt körde slut på sig igår så fick Eddy en vilodag. Välförtjänt. Eftersom jag var lite ridsugen fick jag låna Playson en stund i mörkret på banan! Han var rolig, men svår.

Vill gärna visa vilken enorm skillnad på häst det är från provridningen för nästan 2 månader sedan och idag. Kan nästan inte tro att det är samma häst.



Galopplördag i grustaget

Fick följa med tjejerna till grustaget, 4 ponnisar och sen Eddy. Första backen skulle vi trava upp för, det tyckte inte Eddy var kul så det vart känguru-skutt upp för hela backen... Ha ha.. så söt och så lycklig han var. Sen galoppade han riktigt fint upp för nästa. Sista backen gick kanon tills 2 av tjejerna inte kunde hålla koll på sina hästar och få stopp på dom, de galopperade iväg och Eddy ville följa efter. Han lyssnade på mig och stannade men när de andra 2 försvann bakom krönet så fick han totalt psykbryt. Studsade, stegrade, backade och vart helt knas. Även fast de andra 2 var kvar bakom så ville han efter de andra. Jag ropade på dom att de skulle skynda sig tillbaka och när de kom tillbaka blev han så glad att han inte kunde stå stilla för det. Han backade ner i ett dike, som tur var inget stort dike (på andra sidan var det säkert 3 meter) så det gick bra. Sen gick det bra men han var stressad och trippade hela vägen. Jag försökte få honom att tänka på annat och gjorde lite skänkelvikningar över vägen och han lugnade sig lite. Vi travade lite bortåt och det gick bra. Sen skrittade vi hela vägen tillbaka och när vi kom ut på vägen lugnade han ner sig, vart ännu bättre när han kunde gå först och gå av sig stressen. Han vart så svettig så det löddrade om honom. Fick bli ett ordentligt bad efteråt och sen fick han stå inne en stund med mystäcke och lite hö. Ett riktigt äventyr idag!

ÄNTLIGEN GALOPP UTE

Idag red vi ut med Lisa och Bonkan. Vi red till grustaget och galopperade en riktigt bra sträcka. Både jag och Eddy verkligen ÄLSKADE detta, jag kände hur skönt han tyckte det var att sträcka ut. Han hade en kanongalopp hela tiden, 3 taktig och fin! SÅ förbannat underbart det var! JAG VILL MER!

Vi red i mycket backar, upp och ner. Det hann bli mörkt på hemväg (eftersom det vart lite vilse...) men hästarna skötte sig superbra. Eddy kastade sig framåt en gång i skogen, jag tror han såg ett djur eller nåt. Men det var bara några steg. En gång missade han ett steg med ena fram och jag blev så rädd över att han "höll på" att gå omkull så jag skrek till och skrämde nog både honom och Lisa och Bonkan! Hoppsan! Men det gick ju bra..

Även bilvägen hem gick bra och även under bron (under finspångsvägen) gick kanon trots att det var väldigt mörkt!

Duktig kille! Nöjd Elin!

Promenad

Var sugen på att rida ut på onsdagen men det var ingen som kunde rida ut med oss så det fick helt enkelt bli en promenad till fots med lina och repgrimman. Vi var ute och gick i 25 min, både i skogen och vägen. Gick rätt ut i terrängen i skogen. Eddy stannade en gång och ville inte gå, började backa men slutade när jag röt till. Sen gick vi igen! Han skötte sig helt kanon! Väldigt glad och framåt! Jag var helt slut när vi kom tillbaka. Vi behöver nog detta lite oftare båda 2 :s

Även solen har fläckar...

Tisdagen var ingen rolig dag... inget fungerade på banan. Han hade ingen lust med något alls. Det blev att träna galoppfattningar istället utan krav på form eller likanande! Det gick kanonbra! Han är duktig.

Kunde inte låta bli att ta kort på hans leksak som han ÄLSKAR, den ser ut såhär bara efter 3 dagar:


Lekmåndag

Tvätten i söndags var helt onödig när jag såg hur Eddy såg ut idag.. Täckt av lera igen.. Han gillar verkligen att rulla sig. Blir såååå sugen på att slänga på täcke för att slippa detta.. Men det gör jag inte förrän han behöver det.

Idag började vi med att gå en promenad, till fots, bort till  vägen och tillbaka. Tog ca 20 min. Det gick bra. På hemväg var jag noga med att försöka positionera mig ungefär där jag skulle ha suttit ifall jag hade ridit. Genast blev han osäker och tittade bak på mig. Blev han osäker tog jag några steg framåt så jag stöttade honom, sen gick jag bakåt igen. Han var duktig! Detta ska vi träna på, han tyckte det var roligt och jag tror han var lite stolt över sig.

Sen longerade vi lite på banan. Försökte longera över ett hinder, vissa gånger gick det kanon och han hade jättekul, andra gånger ville han inte, då la jag ner det så gick vi över tillsammans.

Sen släppte jag honom och lekte lite följa john! Han är så söt. Följer efter mig hela tiden och jag tror han tycker det är kul. Han lyssnar så otroligt bra på rösten nu! Tror han tycker det är kul att göra lite annat och att HAN får välja helt själv att lyssna på mig, det stärker både honom och mig.

Dressyrlördag och intervallträningssöndag

I fredags blev det mest mys och pyssel, hade varit på begravning så det var otroligt skönt att komma ut till stallet.

I lördags blev det svanstvätt!! Doppade svansen i en hink med schampo och tvättade ordentligt. >Sen doppade och sköljde 2 gånger i ljummet vatten. Den blev jättefin och idag tyckte jag inte att han hade kliat något. Sen vart jag vart sugen på lite dressyr. Satte upp på stallplan och sen ner på banan...eller det var iaf tanken. Men det tyckte inte Eddy, blev tvärnit (som vanligt) innan nerförsbacken till banan. Fick sitta av och gå ner med honom. Idag var han otroligt jobbig att komma upp på, höll på att få psykbryt på honom. Men till slut så... Det var ganska blött på banan så det blev mycket trav övningar, vågade mig inte på galopp pga halkrisken. Tyckte det gick rätt ok faktiskt. Lite bråkig vissa stunder, ibland helt oväntat att han stannade och vänder med frambenen i luften. Det är bara vända tillbaka och vara bestämd. Har liksom slutat bry mig och när han gör så utan tycker mer att han är larvig...

Idag kom Maria, Tomas, Lucas och Tomas föräldrar på besök. Hans mamma ville så gärna hälsa på Eddy. Tyckte det gick otroligt bra, Eddy har lugnat ner sig när det gäller att folk hälsar på honom nu och är nyfiken och låter de klappa honom i ansiktet tom. Fast inte för mycket förståss!!! Framsteg! Jag vill gärna tro att det är att han litar på mig som han även kan lita på andra när jag är med. Hoppas det är så!
Idag hade jag tänkt att hoppa. Men när vi kom ner till banan så satt Janne i stolpen (ha ha..) och fixade elen till lamporna han ska sätta upp. Eddy blev skiträdd! Så det fick bli intervallträning istället. Det behövde vi båda 2 tror jag minsann. Värmde upp först, ganska länge i skritt eftersom han (återigen) tyckte banan var läskig. När han kunde skritta runt hela fyrkantspåret blev det trav. Sen körde vi 4 varv trav, 2 i varje varv. Sen skritt, 1 i varje varv och sen trav igen. Vi vart svettiga båda 2 men han såg nöjd ut. Jag stod upp i traven hela tiden, försökte känna in hans rytm. Det gick jättebra, kände verkligen samhörighet och vi synkade väldigt bra. Det blev fint tempo i slutet.
Sen hoppade jag av och gick med honom fram och tillbaka på vägen för att slippa banan en stund.

Tyckte att han varit lite skitig, han tycker ju otroligt mycket om att rulla sig! SÅ jag tvättade av honom med lite ljummet vatten bara. Hoppas det hjälper lite. Sen fick han stå inne och äta lite i fleecen för att inte vara blöt ute. Jag vill inte täcka honom än. Han var lite blöt när han kom ut igen, men det var ju ändå 14 grader och sol, så det är nog ingen fara!

Bra helg tillsammans!

Uteritt i regnet

Fint väder hela dagen ända tills jag klev ut genom dörren på jobbet, DÅ kom regnet.
Var ändå sugen på att rida eftersom jag inte hinner i morgon pga begravningen så ut i regnet.
Mest skritt men en trav inne i skogen. Eddy skötte sig skapligt. Han stannade och ville vända 2 gånger när han gick först men sen när HB gick förbi då kunde han gå igen. Sen gick vi sist och det är ingen höjdare tycker han... Men han börjar bli lugnare, MYCKET lugnare nu!

Idag hade jag kvällsfodring. Var 1 timma kvar tills det var dags när ridning osv var klart. Det blev till att städa och fixa i skåpet! Oj, så fint det vart! :)

Skrittur i mörkret

Hade bestämt att rida ut med Lisa och Bonkan idag. Jag vart sen från jobbet och Lisa var ännu mer sen. Som tur var hade det slutat regna för en stund så vi bestämde att ta en tur ändå. På med reflexväst och reflextäcke och sen iväg. Trots att det nästan var mörkt när vi red iväg och HELT tokmörkt när vi kom tillbaka skötte sig Eddy kanonbra! Inte ett ryck, inte nåt! Så himla duktig, han trivs bäst att gå bredvid någon har jag märkt, går han sist blir han "bakskygg" och tittar bakåt hela tiden och gör små skutt framåt ibland. Går han först är han ibland lite feg och någon måste ibland gå förbi för att han ska gå igen, men oftast går det bra. Går vi bredvid någon så är det inga konstigheter alls, inget stannande, backande, titta bakåt eller nåt alls. Han är ju tittig, men det är han ju alltid. Var riktigt nöjd över honom idag!

Han hade fått ytterligare sår ovanför vänster öga idag och det var lite svullet, inget blod eller så utan mer som rivmärken. Undrar hur han får de, om han gör något speciellt. Det var ju bara en dryg vecka sen han hade ett större sår, men då var han iaf inte svullen.

Har varit riktigt nöjd (=överlycklig) över Eddy sista dagarna, jag hoppas verkligen att det håller i sig!

Longering

Usch för regn! Ingen lust att rida. Ville iaf aktivera Eddy på något sätt så det blev longering på banan! Tycker han tyr sig väldigt mycket till mig nu (mycket mer än tidigare!!!) och följer mig med blicken i stallet, samt vill gärna stå och mysa med mig. Det märks att han älskar att bli ompysslad.

Gick kanon med longeringen! Dock vill han gärna komma in till mig i mitten, han kan tvärstanna från trav och vända sig mot mig. Varför han gör det vet jag inte, ska tänka mer på min position om det har med saken att göra. Vi tränade mycket på skritt idag eftersom det är där han har svårast att gå runt. Vi hade gummisnodden idag igen och det gick mycket bättre än sist. Vet inte vilket som är bäst, chambong eller gummisnodd, tar gärna emot tips. Själv känns det bättre med gummisnodden eftersom det är mer följsam än chambongen som jag tyckte var lite stum och fokuserar mycket på framåt och nedåt, jag tycker han behöver lyfta upp sig lite i formen och då är chambongen inte rätt.. Eller?

Läste en hel del artiklar och reportage om strålröta idag då jag tyckte att hans strålar inte ser ok ut. Det stod bland annat att torv kan vara en bov till dåliga fötter (därav urmockning av torven idag). Efter en grundlig genomgång av hovarna idag kunde jag kostatera (pga lukten) att det INTE är strålröta, MEN ena bak börjar se lite mjukare ut och kan va en idé att se till att det verkligen är torrt. Vill inte vara med om något sånt, och jag tycker de är lite dåligt skick, tycker nog de är lite värre än förut, nu kan det ju bero på vädret och att det är blött. Kanske är jag som är överbeskyddande...som vanligt... men han är ju ändå min älskling!

Galoppfattningar och "följa John"

Jag tyckte det var dags för lite galopp iaf, jag tycker traven gått så bra att han förtjänar att galoppera lite. Värmde upp ordentligt först i skritt och trav. Voltre, serpentiner och 8:or. Även halter och halvhalter, lite sk.vikning från innanför fyrkanten och ut på spåret (kanonbra!!!).

Sen fattade vi galopp på volt och i hörnen. Det gick riktigt bra. Han fattade galopp nästan direkt, första stegen var riktigt bra (fin 3-takt) sen ramlar han in i en konstig 4-taktig korsgalopp. huvudsaken är att han fattar och att det i början är fin galopp, då har vi ett väldigt bra läge. En gång i hö varv blev det fel galopp (=mitt fel för han var inte tillräckligt ställd för att få hjälp och stöd). Gick bra i vänster, gjorde likadant som höger, först fin och sen kors. Här rusade han lite mer direkt vid fattningen så jag kan tänka mig att vä är lite svårare för honom. När vi hade fattat 2 gånger på samma ställe fattade han 3:e gången helt själv (lär sig fort) och den blev finast faktiskt! Lite svårt att bära upp sig (än) och minsta lilla som han tappar koncentrationen så faller korsgaloppen in. Det är samma som med traven, är han okoncenterad så kommer tölt/passen in. Jag måste bli bättre på att stötta honom och ge bra och rätt hjälper till honom. Vi måste kämpa båda 2!! Men om inte jag gör rätt så förstör jag ju för honom. Jag tror att vi är redo att ta första lektionen för tränare snart.

Efter ridpasset, hoppade jag av, stängde till utgången och släppte honom lös. Var lite nyfiken på vad han skulle göra! MEN han gick efter mig och så föddes följa john för oss! En gång gick han åt ett annat håll, då visslade jag på honom och han kom direkt. Antar att moroten var bidragande men ändå, sen gick han efter mig hela tiden och stannade när jag stannade, svängde direkt när jag gjorde det och höll exakt mitt tempo.

Är så glad och lycklig för att han var så förbannat duktig idag! Detta kommer jag leva på länge! Min underbara häst!

Skam den som ger sig...

Kände eftre gårdagens nederlag som att vi var tillbaka på ruta 1. Och mycket riktigt! Ridbanan var återigen otroligt läskig! Förstår inte hur han ena dagen kan tycka det är läskigt, sen kommer han över det och sen går det bra för att sen vara tillbaka till att bli rädd för saker...som inte finns... mitt under passet kommer 3 rådjur och springer rätt över gärdet framför banan. OJ, tänkte jag, nu exploderar han väl. Han stannar, tittar och sen går han bara! Blir fundersam vad som egentligen rör sig i hans huvud. Idag bestämde jag mig för att skita i hans larvigheter, för det är precis det jag tror att det är! Larv!
Jag tyckte ändå det gick väldigt bra, jag var ganska sträng mot honom, men det kanske behövdes. Jag kanskr är lite mesig.. jag har hört det förut iofs.. Han lossnade mycket fint och blev mjuk och rörlig i kroppen på volt i trav. Avsakningarna är värdelösa men bättre än förut. Blev sugen på galopp så jag kunde inte motstå att fatta en galopp! Gick kanon, han ville inte bryta av. Tyvärr var jag lite otydlig med mina hjälper så det blev fel galopp, måste tänka mig för nästa gång! Han tyckte iaf det var skitkul och fattade ny galopp när jag äntligen lyckats få ner honom till trav. Han blir väldigt stark efter att vi har galopperat. Idag var första gången jag gjorde en egen fattning och det var inga problem. Vi kanske skulle börja lite smått med galopp iaf? Tycker ändå traven är väldigt fin. Men jag vet inte, jag vill inte ha för bråttom heller. Samtligt är ju galoppen väldigt lösgörande och framförallt tycker Eddy det är kul.

Blev en kortis i skogen med Jojje efter ridpasset. Kul!

Måste säga att igår var jag så himla besviken på att han reagerade som han gjorde. Tänk om jag inte är tillräckligt duktig för att "får ordning" på honom. Vet att han alltid kommer att reagera stort även på småsaker, det är så han är och det är ok. Men att inte få honom lugn efter en "attack" och att han blir så frustrerad så han reser sig är inte ok. Men jag kommer inte ge mig, jag tror fortfarande att jag har hittat min drömkille!

Bild från i fredags:

Löshoppning blev katastrof

Idag hade jag samlat ihop stallgänget för lite löshoppning. Efter en hel del problem med hinderstöd som ramlar och plastsnöre som blåste både hit och dit fick vi till slut ihop en liten löshoppningsbana. Ena sidan med ett hinder och andra sidan med 2 studs.

Jag hade tänkt att Eddy skulle vara först eftersom jag inte visste om han blivit löshoppad förut. Mitt mål var iaf att han skulle springa runt banan själv när bommarna låg på backen. Eddy ville annorlunda! Det började redan på stallplanen, direkt när han såg ridbanan och alla snören som blåste blev det tvärnit. Han blåste upp sig och hjärtat slog så det syntes på halsen.
Till slut fick vi ner honom på banan och direkt när vi kom innanför vart det explosion! Han kastade sig åt sidorna, sprang runt mig, reste sig och backade så han nästan satte sig på rumpan. Mia sprang och hämtade HB för att se om Eddy kunde lugna ner sig. Han fortsatte att springa runt runt kring mig och var superstressad och livrädd. Till slut lugnade han sig så pass att jag kunde gå ut från banan och upp i stallet igen. Han fick komma in och fick lite hö.

När HB och Ida hade hoppat och vi plockat bort alla otroligt läskiga saker gick jag ner med honom igen. Han hade ingen lust att gå ner igen. Det kändes som vi var tillbaka till ruta 1. Eller ännu längre bak.
Till slut fick vi lite draghjälp och kunde komma ner på banan. Vi gick några varv och lite på volten. Jag hade velat släppa honom så han fick springa av sig lite av sin överskottsenergi men jag tyckte han var alldeles för stressad för att göra det. Vi gick upp till stallet igen och sen ut i hagen.

Han stack iväg i full galopp i hagen. Det ända positiva med idag var att han hade otroligt fin galopp när han försvann bort i hagen!

Dressyr i nya sadeln

Idag var det dags att prova nya sadeln. Maria var med som stöd och hjälp när jag skulle hoppa upp utan läder. Ifall man har läder på sadeln kan man inte lämna tillbaka den om den inte passar.
Först skulle vi prova att maria slängde upp mig. Men den idéen fick vi slänga åt sidan eftersom Eddy inte vill stå still. Fick hämta en sockerbit att hoppa upp på när Maria höll i honom, det gick bra. Kan nog inte påstå att det såg snyggt ut men upp kom jag! Skrittade lite och det kändes bra. Sen var det av, och på med läder! Eddy rörde sig mycket fint både i skritt och trav. Efter passet kollade jag under och han var len som en babyrumpa! Inte ett hår var ruggat! Det måste väl ändå betyda att den sitter bra?
Jag tyckte den kändes skön också, fick lite ont mellan --- men annars var den bra!

Maria tog massa kort på oss men jag har inte fått dom än så jag får väl uppdatera senare med dom.
Hon tyckte att Eddy såg mjuk och fin ut och att det var stor skillnad sedan hon såg oss sist för 2 veckor sen! Det måste ju betyda att jag gör något rätt med honom iaf! Han känns fin och är härligt att rida!

Rodeo-longering

Idag blev det longering med gummisnodd och Calles gamla tömkörningsjord! Den är gammal, nästintill antik, men jag tycker riktigt bra om den! Det gick bra i början, gick först runt banan åt båda håll. Longerade sen utan inspänning i trav i båda varven innan jag drog åt snodden. Det gick kanon först och han var riktigt fin, hade riktigt fin form, jobbade med ryggen och fina luftiga steg i traven tills han helt plötsligt fick ett ryck och började galoppera och bocka och sen tvärnit och in till mig i mitten. Hmm... börja om, ut med pollen och travade ett halft varv innan han gjorde samma sak igen. Det ända positiva var att han hade en fin galopp! Ha ha.. När han bockade så att han vände sig mot mig kände jag att vi nog skulle sluta. Fick honom att trava några steg rätt och riktigt utan inspänning och sen gick vi runt banan ett par varv till. Kändes bäst så! Kändes synd att staketet inte är helt runt hela banan för det känns som att han hade behövt bocka av sig lite. Killen har nog lite överskottsenergi nu när det börjar bli kyligt! Han var iaf glad! =o)


Klättring i grustaget

Idag fick jag och Lisa för att att rida till grustaget för att klättra lite. Vi gick under motorvägen och döm om min förvåning men det gick kanonbra! Eddy var lite nervös men gjorde ingenting. När vi kom in i skogen var det en pöl med vatten som täckte stigen, där blev det tokstopp med backningar och studsande. Blev så att vi fick gå runt vattnet in i skogen. Inte riktigt ok, men bättre än att hoppa av och gå med honom. Det gick jättebra att gå runt så det var inga dumheter utan jag tror nog att denna gången var det lite läskigt för honom. Vi får helt enkelt träna bort det framöver.
Hela ridturen gick kanon. Tyvärr blev det mörkt fort och varken jag eller lisa (eller hästarna) hade reflexer på sig. Jag skämdes en del faktiskt, det är ju ändå jag som är den som är vuxen och ska se till att det blir ordning och reda på ridturerna när de yngre är med. Kändes inte helt ok faktiskt. Eddy verkade inte bry sig om mörkret något vidare, tyckte han var mer tittig när det var ljust faktiskt! Skavet under magen blir bättre och bättre nu med tunneln som jag köpte.

Skrittade ut och sadelprovning

Igår köpte jag en ny sadel till Eddy (dressyrsadel) som jag naturligtvis ville prova idag. Eftersom vi red ut så blev det inte av att sitta i den men den låg kanon på ryggen i alla olika aspekter. Jag hade faktiskt skrivit ut 8 sidor information från nätet på sånt man ska kolla på osv. Men av den anledningen fick han vila igår! Fick komma in och mysa lite under ett fleecetäcke innan sovdags!

Idag skrittade jag ut med LIsa och Narbonne. Det gick kanonbra, Eddy gick först nästan hela tiden. Han dummade sig på några ställen med backa och vilja vända men när jag sa till honom så gick han fram. På ett ställe gjorde han en tvärnit och började backa så vi hamnade i ett litet dike med både bakdelen och framdelen när han fick för sig att vända. Hände ingenting men det var nog bara tur att diket inte var större. Han går fram överallt (just nu) även om han är först och även fast han tycker att något är läskigt så tittar han på det och går sen förbi! Riktigt bra! Hoppas på att kunna sitta i sadeln i morgon för att verkligen se om den passar. Har också fått låna en sadel från mia som jag ska prova, en bates! Får se vilken som passar bäst.

Eddy är expert på att blåsa upp magen när man ska dra sadelgjorden, så den jorden på 60 cm som jag köpte gick INTE att sätta runt! Knasiga häst!

9/10 Hoppning!

Idag hoppade vi första gången! Jag hade satt upp ett litet kryss och lite bommar med ena upphöjd.

Vet itne vad som hade hänt med killen idag för han var lugn som en flibunke! Janne hade lagt igen det han grävde igår, men det läskiga på marken var kvar, samt det som var så otroligt läskigt på banan igår var ju kvar. Idag fick jag en snilleblixt och tänkte att jag kanske skulle gå runt på banan med honom först (borde jag tänkt på igår!!!!!) så vi gick ett par gånger fram och tillbaka och även över bommarna som var till hindret för att han inte skulle bli rädd för de (de är plast i skarp färg!)

Sen hoppade jag upp (efter lite krångel som vanligt). Skrittade fram en stund på hela!!! ridbanan. Lite läskigt var det men vi kunde hålla fyrkanten. Kanonduktig! Började trava och han kommer i form direkt! Helt otroligt! Fin form, rätt tempo och fin och smidig i kroppen! Kändes helt kanon!
Bommarna gick bra åt båda håll.

Provade hinder från vänster varv 2 gånger, det gick kanon. Sen från höger varv...vingligt och sen tvärnit och snabb back, jag hamnade lite på halsen men lyckades driva fram honom ändå, han nockade mig men sen gick han över! Oj oj... Rev hindret. Hoppade av och reste upp och sen upp igen.
Provade en gång till, vinglade och ville stanna men hoppade, detsamma 3:e gången. 4:e gången gick det lysande och han landade i galopp! Skitkul sa Eddy och börnade lite i hörnet! hi hi..
Tog en gång till från vänster, landade i galopp då också, fast fel.. men ändå! Så duktig! Längtar redan tills nästa gång!


8/10 Galen lördag

Janne höll på att gräva vid ridbanan idag så Eddy fick för sig att han var livrädd (=dum) för jorden som låg längs med vägen vi skulle gå på ner till banan. Det tog ca 30 minuter innan vi kom nre på banan, Eddy backade, bråkade och var allmänt dum! Syntes att han INTE var rädd överhuvudtaget. Tänkte inte ge mig så in på banan och upp! Tog en stund innan jag kom upp, han har lärt sig om han står stilla så kan han jävlas med mig genom att gå åt sidan DIREKT när jag sätter upp foten och ska hoppa upp! Han står blick stilla tills jag är på väg upp. Spelar ingen roll hur länge jag står bredvid det är just när jag sätter upp foten som han går åt sidan! Hmm... tillslut kom jag iaf upp.
Då var han livrädd för det mesta på banan men jag sket i honom och drev på med ben och sits som tusan. Det slutade med en otroligt fin Eddy, speciellt i skritt. Det blev mycket små volter och ofrivillig sluta (pga att han var rädd för att gå på ena sidan, gick han sluta snett igenom varje gång! Ha ha!

Fin Eddy i hagen!


Modig skrittur

Igår fick Maria hoppa in och hjäpa mig med Eddy eftersom jag var på utbildning och middag hela dagen. Hade lite smått ångest för att jag inte var i stallet under en hel dag!!! (första gången) Drömde tom mardröm om att Eddy var skadad! Skönt att åka ut idag! Han var hel! Phu,,,

Idag skrittade jag ut med Mia. Vi tog en ny väg som innebar att vi skrittade bredvid motorvägen (allstå på en grusväg). Eddy blev lite nervös och tittade mycket men han gjorde ingenting! Sen skrittade han först hela vägen, flera bilar åkta förbi både framifrån och bakifrån men han brydde sig inte alls! Skrittade mellan hus med ungar och hundar som kom farande, men inget berörde honom! Så satans duktigt! Vart så himla stolt över honom! Det ända han reagerade på var 2 somtunnor med "läskiga" saker runt (träställning) men gjorde inget annat än gick i bananform förbi.

Han var otroligt glad och spikraka öron framåt, tittar överallt hela tiden och pigg och framåt! Underbar ridtur! Längtar tills jag kan rida ut själv!

Terrängritt

Blåst = problem ur hagen! Gick kanon ända tills grinden, sen är det tydligen något som är otäckt utanför när det blåser, misstänker att det är linorna som rör sig. Men han tyr sig till mig, det märks jättemycket nu! Det känns så underbart.
Första såret hade vi idag! Ett hack ovanför ögat, inget svullet eller så utan det såg ut som en bit blivit avskavt. Fick lite aloe vera av Mia att ha på, jag måste köpa det, har allt annat inom sårtvätt men inte som jag vill ha på ovanför ögat.

Sen blir det ut i skogen med Mia och Gaifva (?). Följde en "stig" först men sen rätt ut i terrängen! Superbra träning för Eddy. Han är väldigt säker på vart han sätter fötterna tycker jag. Det ända som "stör" är att han tittar bakåt var och varannat steg han tar vilket gör att han inte riktigt ser vart han går, eller, han är inte riktigt koncentrerad. Mycket trissa mellan träd, passade på att böja och ställa och använda mycket ben och säte/sits. Rider nästan alltid med lång tygel i skogen så hästen kan balansera upp sig själv så det blev som sagt mycket ben och han lyssnar mycket bra på det. Inte riktigt tanken på att jag satt på och att han inte kunde gå 2 cm från träden men var jag noga med ben, så blev det bra (inga sår på nån av oss iaf).

Tyckte minsann att han såg rätt nöjd ut efter. Tyckte inte heller att han brydde sig om blåsten överhuvudtaget idag, han kändes trygg.

Longering med chambong

Gissa vem som kom till mig när jag ropade på honom idag? =o) Man blir så satans lycklig att jag blev alldeles rörd! Lite tårögd tom! Underbara häst! Han betyder så mycket för mig!

Idag var det dags för longering! Fick låna jord och chambong av Kattis. Har aldrig använt en chambong förut och jag tror inte Eddy har det heller. Han ville inte riktigt sänka sig och spjärnade emot ganska kraftigt, speciellt i traven, kunde inte koppla av. I skritten (speciellt när jag gick bredvid) sänkte han sig och accepterade chambongen. Jag tror jag ska prova snodd också för att se om det blir skillnad, men att jag sätter den på samma sätt som chambongen och inte på sidorna. Jag vill inte trycka ihop honom utan få honom att sänka sig och gå i låg form. Longeringen går bättre och bättre, jag försöker lära honom ord för att han ska förstå skritt, trav, gå utåt, sakta av, göra halt osv. Från skritt till trav är svårast just nu, han kommer in till mig direkt vid avsaktning så där får jag vara på honom rejält. Halt funkar inte än, men han är väldigt smart och han lyssnar mycket på röst. 
Han blir också väldigt glad över beröm så jag är mycket noga med att berömma och klappa om honom när han gör rätt, han uppskattar det. 

Han är så fin, min Eddy! 

29/9 - 2/10 Helgen med framsteg

Fullt upp hela helgen så jag har inte hunnit uppdatera!
I fredags fick jag besök av Fredrik så då fick Eddy vila. Han fick komma in och bli borstad och sen ut igen, lite snopen vart han faktiskt eftersom det är första gången!

Lördag: Idag kom mamma, mormor, Maria och Lucas på besök i stallet. Fredrik var också med eftersom han var min inneboende under helgen. Inga problem från hagen! Eddy var väldigt nyfiken på allt folk och jätteglad när både jag och mamma borstade på honom! Mysigt!
Sen fick fredrik gå med när vi skrittade en bit och fick vara lite stöd på det ställena som Eddy brukar vilja backa på. Det gick kanon, han backade och vände en gång men när fredrik tog tag i tyglarna och ledde honom åt rätt håll gick det super. Sen travade vi lite på banan och Fredrik tog kort (vilka vi glömde bort att jag skulle ha sen). Idag var det också min tur för kvällsfodring,  det gick också bra.

Söndag: Utsläpp, infann mig i stallet runt 7 med en halft snarkande Fredrik i släptåg. Utsläppet gick bra, stona hade bråttom men killarna skötte sig och gick lugnt ut.
Kom tillbaka till stallet på eftermiddagen för lite kvalitetstid med Eddy. Inga problem från hagen! Blev en lååång borstning, fixa man och svans, rykta, pälsglans och flugspray! Mycket otäcka knott, han hade fått en hel del bett på bringan! Usch!

Provade ifall martingalen passar (måste fixa lite innan), när jag höll på med det så fick jag plötsligt ett nyp på axeln av Eddy! Jag skrek till på honom och bet tillbaka i nosen. Snopen häst! Sen bad han om ursäkt genom att lägga nosen i famnen på mig! =o)

Sen provade vi att skritta ut, gick åt fanders. Fick hoppa av och gå med honom MEN han gick med! Första gången som han"ger sig". Underbart!
Gick till banan sen för lite träning. Mycket skrittövningar, t ex ett "B", dvs nästan bakdelsvändning och sen på spåret en bit och sen "minivolt" tillbaka igen.
Han springer på rätt bra i traven när han inte är samlad, jag har märkt att det tar ett tag för honom att bli samlad och jag har hittat några knappar på honom. Det är bland annat lirka, lirka och när han är på gång ge stöd direkt och inte tappa drivning och sätet. Han är inte lätt, får inget gratis och jag behöver träna minst lika mycket som honom, säkert mer. Gör jag rätt och kämpar så kommer han när han är ordentligt uppmjukad.
Så jävla fin han kan bli! Helt underbar i slutet och jag kunde sitta ner och han samlade sig kanon och då hade han ett underbart tempo och bar sig kanon! Sååå underbar! Var så lycklig så jag nästan blev tårögd. Men jag tror jag kommer få lite träningsvärk i morrn!

Och jag måste verkligen köpa en dressyrsadel snart... =o)

Uppdaterar med en bild. Han har börjat få en riktigt fin form nu i kroppen. Måste också tillägga att jag har säkerhetsväst på mig, därför jag ser ut som en tunna!!

RSS 2.0