Markarbete 29/9

Lite tjafs i hagen, men jag vann så vi kom in. Fick med mig Lisa och Narbonne till att vilja träna markarbete med mig och Eddy. Det är verkligen skillnad på Eddy när en annan häst är med på banan. Det blev bommar, sockerbitar att göra volt och serpentiner runt, samt en med en bom på. Sen 2 sockerbitar som vi lagt en bom på. Första gångerna travade Eddy över upphöjda bommen, sen började han hoppa över och en gång fattade han galopp efter, det var oväntat. Han blev ganska stark och ville galoppera på och ville INTE bryta av! Glad häst!

Skogen

Idag kom Eddy mot mig så fort han såg mig på ca 50 meters håll! Vad glad man blir! Sen gick vi raka vägen in i stallet, inga problem.
Red ut en sväng med Geifva (?), Ida och HB. Gick inte att gå före de andra utan han vill hålla sig bakom eller bredvid. Helt ok! Blev en kort trav i skogen också, då blev han lite stressad av att vilja springa ifatt de framför och av HB som "dummade" sig bakom. Men Eddy gjorde inget, kan är snäll så, men lite bakskygg.. Eller mer vill hålla koll bakåt hela tiden. På hemväg fick HB spelet (måste för övrigt säga att jag är grymt imponerad av denna 12-åring som kan ha sån kontroll och sköta sin 5-åringa ponny så bra!!!) och han kastade sig in i Eddy, vilket gör att även Eddy vill "fly". Efter det vart han lite stirrig, men inga dumheter. Emma fick hoppa av HB och gå sista biten och det var bäst att hålla henne framför mig så Eddy blev sist. Eddy tyckte inte riktigt om det men han sköter sig.
Han är lite krånglig om jag vill sakta ner tempot eller stanna honom om de andra inte gör så, det är som att han är rädd att de ska försvinna. Så han kastar med huvudet för att försöka komma undan bettet men han gör tillslut som jag säger. Det är bra!


Skrittade ut och joggade på banan

Idag kom Eddy från långt håll när jag kom in i hagen och ropade på honom. Sen gick vi ut ur hagen utan problem, jag hade inte ens spö med mig :)
Jag fick med mig Emma och HB ut på en skritt i skogen. Eddy gick först ganska mycket av turen. Han dummade sig lite på de "vanliga" 2 ställena med att backa men då gick HB förbi och Eddy efter, sen gick han om HB igen! Så det gick väldigt bra. Han skötte sig kanon. Väldigt tittig på saker överallt, mycket piggare och gladare än tidigare (kan det bero på skorna?) och gick fram med en kanonbjudning!

Var inte lika glad när vi gick in på banan när vi kom tillbaka. HB var ju inte med och det tyckte Eddy inte om alls. Han vart jätteokoncentrerad och lyssnade inte. Sprang på ganska mycket och det vart med passgång/tölt än trav, men tillslut gick det bättre. När han blir så okoncentrerad i traven är det helt OMÖJLIGT att sitta ner i traven, det är nästan så jag skuttar ur sadeln bara av att rida lätt. Antar att det är en träningssak men jag skulle behöva träna på att rida med sätet och komma åt honom lite mer och då behöver jag sitta ner. Jag tror det hade gått bättre om HB inte varit i närheten från början och vi hade varit ensamma hela tiden, då kan vi kommunicera bättre och han tänker mer på det vi gör. Nu var han så fokuserad på att HB försvann att han inte kunde tänka på annat. Men vi kom runt hela ridbanan idag så det verkar som att staketet och tunnorna inte är lika läskiga längre!


Äntligen skor...

Även idag gick det kanon från hagen! Så jäkla snäll och duktig och han tyr sig till mig på ett helt annat sätt nu som han inte gjort tidigare.
Han lyssnar även på beröm och varje gång man berömer honom kommer öronen fram och han blir glad!

Idag kom hovslagaren. Jag har nog inte sett en häst vara så snäll och lugn som Eddy var. Trots alla flugor i miljarder så stod han blick stilla. Han som är så känslig och kan bli galen av en fluga! Så himla duktig.
Skoningen gick bra! Han hade lite för lite att fästa i men förhoppningsvis klarar han sig 8 veckor utan tappsko. Tror han själv tycker det är skönt med skor. Fast jag hade hoppats att han skulle klara sig utan.. =o( Aja, det går ju inte så vi hade ju inget val. Jag tycker jag har fått tag på en duktig hovslagare! Visade och förklarade när man frågade och visade även hur hoven töjer sig och varför han skor som han gör och att hoven växer framåt osv. Riktigt bra! Och Eddy drivs med honom också, så honom fortsätter vi med!

Efter skoning fick han lite mat som belöning sen körde vi lite NH och longering på banan! gick så otroligt bra och jag är superlycklig. Jag behöver inte ens ta på honom för att han ska backa, gå fram, åt sidan eller nåt. Lite extra krävs för att han ska stanna, men herregud så fort han lär sig! Idag travade vi åt båda hållen! Det är ju ändå bara 3:e gången och första gången gick det inte alls och nu travar vi! Han är så smart och duktig, min häst!


Jogga på banan

Idag var Maria med i stallet. Självklart skötte sig Eddy kanon! Gick med från hagen nästan utan problem (kan nästan tro att det är mig det är fel på). Backade lite på banan men gick fram sen. Gick bra att rida, mjukare idag än igår. Mycket volter och volt tillbaka.
Stretchade lite efter ridningen. Hade morot typ vid sadeljorden på båda sidor och sen mellan frambenen. Ska börja med det efter varje ridpass. Ska försöka lära mig att stretcha honom.

Häromdagen var det en i stallet som frågade om Eddy var vaccinerad mot botulism.. Läste igenom hela passet och kunde konstatera att han INTE är vaccinerad mot det. Han är vaccinerad mot stelkramp och influensa.
Har googlat massor för att se hur andra gör. Många vaccinerar inte och många gör det. Vet inte hur jag ska göra, tror jag vill vaccinera, man vet ju aldrig. Det krävs 3 sprutor först med 4 veckors mellanrum och sen en gång per år.

I morgon får han iaf skor! Jiiippiiii!

"Dressyr" och markarbete

Idag var han lite krånglig att hämta in från hagen. Ville inte gå...och backade en del. Verkar som att han har fått för sig att backa hela tiden nu, bara för att det "funkar" för honom ute (när jag inte har något val pga dikena) så backar han hela tiden och överallt. Jag provade det tips jag fick med att när han börjar backa, fortsätta att backa honom tills jag säger att han ska sluta. Han vart lite förvånad kan jag säga, det hade han inte tänkt sig. Han bråkade några gånger men tillslut gav han upp och sen gick han bara =o)

Provade min sadel idag, tyckte inte att den passade riktigt så det fick bli att rida i den som jag fick med. Provade inte med kilen och då kan den nog passa, men jag vet inte. Det är nog bättre jag köper en ny! Har redan hittat en syntets dressyrsadel på hööks! Billigt o bra!

Blev banan idag. Hade lagt ut 3 travbommar varav den i mitten var upphöjd. En bom låg på 2 sockerbitar som låg ner (där hoppade han över i trav..) och sen 2 sockerbitar som vi körde slalom igenom.
I början tjafsade han och backade och hade sig. Blev sur när det inte funkade och "studsade" lite på bakbenen, inte så högt men ändå. Jag gjorde inget när han höll på, väntade ut honom och sen slutade han bara och då kunde vi börja jobba. Han blir trött ganska fort, men eftersom han bråkar och stressar upp sig så är det ju inte så konstigt. Mycket böj och ställ. Är riktigt nöjd över traven på slutet, och även skritten blev riktigt bra. Han kan om han vill. Galoppen väntar jag med ett tag på banan. Har lite svårt att hålla balansen när jag rider lätt (sitta funkar inte alltid) och är lite i otakt och blir lite vinglig när han är vinglig. Och är jag vinglig så bryter han av. Öva, öva, öva... Hade först tänkt att vara med på träning för en tränare i morgon, men jag känner att vi inte är redo än så det blir bortkastade pengar. Vi kanske är med nästa gång om 2 veckor om det känns bättre och om vi har kommit lite längre då. Kontakten just nu är det viktigaste. Det andra får komma när det kommer, jag har inte bråttom.


Skrittade ut

Gick bra att hämta från hagen idag. Hade spöt med för säkerhets skull. Fick dutta en gång, annars gick han helt av egen maskin. Duktig kille!
Hade tänkt att köra lite markarbete men när Lisa sa att hon skulle rida ut vart jag självklart sugen! Provade att rida förbi Lisa och Narbonne på det stället som Eddy började backa igår, men det gick inte, han backade idag också. Sa till Lisa att börja gå och då gick Eddy också utan problem. Så idag vann jag!! Ha ha!
Red först samma tur som tidigare i veckan men sen provade vi en annan stig. Det visade sig att det vart en lite längre tur, ca 1½ timma på snirklig stig och ibland var vi tvugna att gå rätt ut i terrängen för nerblåsta träd! Blev en bra "arbets-tur".
Lisa och jag bestämde att vi tillsammans ska börja träna markarbete och lite hoppning så vi tillsammans kan bygga upp förtroende med hästarna. Jag är ju lite rädd och det vill jag inte lägga över på Eddy eftersom de småhinder (och diken!!) som han har hoppat över gör han med stooor glädje! Det vill jag inte förstöra.
Det märks att Eddys humör blir lite sämre när vi rider på grusväg och vägar med sten, man märker att han får ont. När vi kom ut på asfalten idag där det inte längre gör ont så blir han helt annorlunda. Mycket mer glad. Känner mig så elak när jag rider ut och vi måste gå på grusvägen, men jag tror inte att han tycker det är så kul att traska runt i skiten på banan i bara skritt heller. Längtar tills måndag när han får skor!
I morgon blir det banan, nu har det inte regnat idag och ska vara fint så då blir det mjukgörande övningar och ev lite markarbete också. Ska göra iordning ett "mjukgörande-program" som vi kan rida efter.
Ökade också på maten from igår kväll så han får 1l korn morgon och kväll. Det tror jag är bättre.
Råkade också beställa alldeles för mycket grejer på Börjes igår. Hoppas det kommer snart! =o)

Backar okontrollerat...

Idag gick det kanon från hagen, inga problem alls, behövde inte använda spöt en enda gång.

Började på banan i skritt, alldeles för blött och "sjunkigt" för att trava. Tänkte att jag skulle prova rida en sväng i skogen och klättra lite. Blåste men han var ok på banan, så varför inte prova. Vägrade lite innan nerförsbacken, men sen gick han. Gick utan att tjafsa en ganska lång bit och jag var så glad! Så lycklig! Tills TVÄRNIT! Skänklade på, Eddy började backa, duttade lite med spöt, backade lite mer, rappade till ordentligt och då gick det ännu fortare bakåt. Till slut var vi nästan nere i de djupa dikena så jag hade inget val än att vända honom. Gick några steg tillbaka och försökte vända, han började backa igen och så samma visa, ju mer spö ju fortare bakåt. Började steppa på stället (ganska snyggt om det inte hade varit ofrivilligt)
Blev lite förbannad, för jag VET att han jävlas! Hoppade av, vände på honom och gick, han larvade sig men gick till slut ca 50 meter innan det blev tvärnit. Sen gick det inte. Oavsett vad jag gjorde så gick det inte, ju mre jag försökte, desto mer bakåt gick det och desto mer arg och irriterad häst. Han var fortfarande inte rädd, räckte fram en gren och den ville han gärna äta (det fick han inte..). Räckte fram spöt som han gärna ville tugga på! INGEN RÄDSLA! Han jävlas. Till slut fick jag honom 2 steg fram och sen vände jag och gick tillbaka till banan. Det  var inte vad han hade tänkt sig. Såg hur satans nöjd han var att få gå hemåt. Vände fram och tillbaka några gånger på hemvägen för att visa att jag bestämmer, inte han.

Hoppade upp inne på banan. Eddy var allt annat än nöjd. Väldigt lätt i framvagnen och försökte hoppa lite på bakbenen. Jag var mest förbannad. Jag hatar att låta hästen vinna! Vi skrittade på volter och 8:or på banan ett tag tills han lugnade ner sig.

Sen fick det vara bra...då gick vi in.

Vad ska jag göra? När han inte lyssnar på skänkel eller spö utan att det blir motsatt effekt. Vad tar jag till då? När det inte fungerar att hoppa av och gå, vad gör jag?
Är något förvirrad... =o(

Longering och "NH"

Idag hämtade jag Eddy själv i hagen. Det gick kanonbra, dock hade jag et spö med mig och fick dutta ett par gånger innan vi var ute. Gick ut längst bort i hagen och hela vägen till stallet så stannade han inte en enda gång! Såja! Duktiga killen!
Idag blev det lite longering, eller ja, vi tränar på det. Han verkar inte riktigt veta (eller vilja) hur man gör, men efter ett tag gick det kanon. Han kommer gärna in till mig i mitten och ser glad ut, men jag tycker han lär sig fort och lyssnar kanon på rösten. Det var bara skritt. Vi körde även lite NH med flytta, backa osv och även här har vi kommit bra mycket längre framåt. Han har blivit mycket lugnare nu, vad det beror på vet jag inte än, det kan ju varit just idag också. Det var väldigt rörigt i stallet idag med mycket folk och hästar och dessutom hovslagaren, han såg lite bekymrad ut men ingen stress på långa vägar. Han hade mycket fokus på mig än allt annat. Tycker inte han har lagt på sig något märkvärt sen installningen så jag tror jag ska öka på kornet till 1 kg på kvällen. Morgonhöt brukar han inte riktigt äta upp och tror inte på att öka det när det fortfarande finns bete. Kanske att han får något kilo när han kommer in.. Får tänka på't..

Äntligen fått tag på en hovslagare, Fredrik, samma som verkade/skodde honom när han stod hos Kerstin. Tror jag är jättebra, då har han träffat honom förut. Och han verkar duktig och lugn. Han kommer och sätter på skor redan på måndag, det kommer bli underbart!

Första galoppen ute

Gick bra att ta in Eddy idag. Emma fanns med som stöd och smackade ett par gånger. Men jag tycker att han lyssnar mer och mer på mig och att det går mycket bättre.
Idag fick jag mail från Sara som har ridit och känt Eddy sedan han var 3 år. Hon berättade att Eddy är expert på att "spela rädd". Den smarta rackarn! Det gjorde nog att jag var mer bestämd i hagen idag och över huvudtaget, så det kan ha spelat in att det gick bättre. Hon berättade massor om Eddy, hur han var och vad han reagerade på osv. Det är verkligen jättekul att höra och kommer hjälpa mig mycket med Eddy! Tack snälla Sara!

Idag red vi ut med Mia och Emma. De skulle galoppera med sina "små-hästar" i skogen och vi bestämde att jag och Eddy kunde trava bakom, vi har ju varken travat eller galopperat ute sen provridningen (bara trav på banan). Men när det bar av så var varken jag eller Eddy beredd så vi hamnade efter och jag lät Eddy galoppera efter istället. En underbar galopp, helt perfekt takt! Och vad glad han vart! Snopen, men glad! Det vart en annan häst efter det! Så duktig och snäll!

Tror även han börjar lära sig mina vanor med att när vi kommer tillbaka så ska vi klä av och sen är det mat. Det är INTE ok att klia sig på inredningen med tränset på och det är INTE ok att klia mot mig, bara när jag sätter upp armen och är beredd är det ok! Han är nog förbannat smart den kusen! Han vet detta nu!

Idag gick det lite bättre att sitta upp utan att han gick runt, men vi var ju inte ensamma så om det var pga det eller inte, vet jag inte. Igår fick jag träla en del innan vi kom upp (enligt Sara är det nog en träningssak!! Inga dumheter egentligen).

Jag fick upp hoppet ganska mycket efter mailet från Sara, även om jag inte gett upp så var jag lite orolig över beteendet men nu behöver jag inte vara det! Känslan har varit rätt hela tiden, det är rätt med Eddy!


Banan + skritta ut

Idag stod alla hästar vid utgången i hagen, så det var inga problem med Eddy. Han kommre gladeligen fram till mig när jag kommer! Det känns underbart.
Det blev att slaska runt på banan lite idag. Ingen trav pga att det var så himla blött. Vi skrittade på volt och gjorde 8:or. Tränade på att verkligen ställa och böja, även hals och nacke. Gick bra i höger varv. Vänster varv var det stelt, halsen vart som ett litet S på något konstigt sätt. Det släppte lite mot slutet. Han var iaf lugn idag. Dock okoncentrerad. Tänkte jag skulle skritta en bit på vägen också, men det tyckte inte Eddy. Vi kom en liten bit och sen blev det tok-backa så tyvärr hade jag inget annat val än låta honom vinna, jag hade ingen kontroll. Som tur var skulle två tjejer ut en sväng så vi följde med dom, då gick det bra. Men han är lite ängslig ändå. Detta var inte riktigt vad jag hade räknat med, det är väldigt jobbigt men jag måste ge honom tid och låta honom ta det i hans takt och möta honom på vägen! Jag tror på honom. Jag tror på oss och jag tror att det kommer att bli bra.
Måste även få tag på en hovslagare, för vi måste sätta på skor, han ömmar runt om stackarn.

Livrädd för blåsten...

Idag var ingen rolig dag. Händelsen fick mig faktiskt att VERKLIGEN fundera... Jag har funderat hela dagen faktiskt..funderar fortfarande. Frågan jag ställer mig är "vad försigår i huvudet på Eddy".. Har inget svar än, men vi ska reda ut detta, tillsammans, han och jag.

Idag blåste det ganska mycket. Jag vet att hästar blir lite "på tårna" när det blåser, och det är helt ok. I "min värld" får de vara lite mer på sin vakt, de får bli räddare än vanligt. Det ÄR helt naturligt för hästar att bli rädda och vara på sin vakt. Det ingår i deras normala funktioner att rätt som det är bli rädda och kunna sticka om faran lurar runt hörnet. Eftersom jag och Eddy inte känner varandra än ville jag ju naturligtvis se hur han reagerar när det blåser, och det var just efter det som satte igång tankeverksamheten hos mig.

Det var som vanligt i hagen, han ville inte följa med. Jag backade honom, flyttade åt sidorna och sakta men säkert kom vi närmare och närmare grinden. Helt plötsligt vart det tvärnit åt alla håll utom bakåt. MEN när jag ändå öppnade grinden (med honom ett grimskafts-längd bort) så gick han helt plötsligt.
Jag gjorde sen en jävligt klantig grej, när han precis skulle gå in i boxen så släppte jag honom så han kunde gå in själv! Hoppsan, för det ville han ju inte. Som tur va hade jag lagt på bommen för dörren ut till gödselstacken, konstigt nog så tänkte han faktiskt försöka gå under den, fast den är lägre än honom. För att undvika katastrof fick jag kasta grimskaften framför näsan på honom för att skrämma honom så han vände sig, det funkade. Sen tog jag honom och GICK med honom in i boxen. Sen var det inga bekymmer alls. Han var precis som vanligt som han "brukar" inne i stallet. Vi gjorde oss iordning och gick ut på stallplan. Han tvärnita lite här och var som han "brukar". Tillslut var vi nere på banan och jag tycker ju säkerhet är en bra grej så jag satte för öppningen och så gick vi in. Märkte att han var lite stressad så för säkerhets skull la jag över tyglarna över halsen ifall han skulle dra sig så riskerar han inte att kliva på dom.
Hann inte många meter förrän han blåste upp sig, travade runt mig, kastade sig och blev väldigt väldigt väldrigt stressad, nervös och faktiskt rädd. Tänkte att vi skulle gå några varv runt banan först innan jag hoppade upp för att han skulle se att inget är farligt.
Det fortsatte med kastningar åt sidorna, jag hade full sjå med att se till så jag inte blev översprungen. Efter ett tag började han lätta ganska rejält i framvagnen så det var ganska jobbigt att hålla honom "nere på jorden".
Inte en chans att jag sätter mig på "den där". Även fast jag personligen har lättare att kontrollera en häst från ryggen när de är på detta humör så har jag hört/läst att människan lättare för över sin egen rädsla om man sitter på hästen än när man leder den. Och klart att man blir lite rädd och skakis när man har en lätt stegrade och fladdrande häst i ena handen, som man dessutom inte känner. Jag har hanterat många "problemhästar" i mina dagar, och jag vet att min andning är väldigt viktig när man har att göra med en rädd och stressad häst. Jag har ett hemligt vapen när jag själv blir rädd av en rädd häst, det är att sjunga. Om jag sjunger får jag en bättre andning och det känner hästen av, det gjorde faktiskt Eddy också! Funkar varje gång! 
Jag har lärt mig något om Eddy, och det är att han aldrig, aldrig skulle göra någon illa med flit. Men en väldigt rädd häst, kan också vara en farlig häst. Det är det som skiljer hästar mot människor, människan är rovdjur och hästar är flyktdjur.
Det blev till att gå in igen. Först ville han inte gå in i stallet men sen gick det bra. Han var livrädd hela vägen in i boxen men väl inne kom en djup suck och sen var han "sig själv igen". Han vet ju numer att efter att sadel och träns är av, då är det mat.
Han fick sin mat och sen blev det hagen igen. Livrädd på vägen till hagen, snurrade runt ett par gånger på vägen. Väl inne i hagen, var rädslan bortblåst. Han vet ju att det valkas något gott när man kommer in och ut från hagen!!! När jag gick ur hagen brallade han iväg till de andra. Han nästan vände i luften och satte fart så leran flög, ett par bocksprång kom det också!

Så, för att sammanfatta den dryga veckan jag har haft honom på Loviseberg.
- Han vägrar gå ur hagen
- Han backar okontrollerat när han ser något som är/kan vara otäckt
- Han blir livrädd när det blåser

Eddy har nerver..mycket nerver... Han känner inte mig. Han har på en kort tid varit med om mycket. En olycka på travet i våras, nytt hem, ny flock där han mobbas och nu nytt ställe och ny flock igen + att jag, som han inte känner, tvingar honom att göra läskiga saker. Det är ju inte konstigt att han är stressad, rädd och reagerar som han gör.
Nu till det som jag beslutade att göra, vilket jag till viss del skäms över men tror kan vara hjälp på vägen.
För att Eddy ska må bra, behöver vi lära känna varandra, träna på olika saker både ridning och från backen. För att vi överhuvudtaget ska kunna komma någonstans så måste både han och jag lita på varandra. JAG måste visa honom att han kan lita på mig. Att JAG är hans ledare och att han kan ty sig till mig när han blir rädd. Att vi kan stötta varandra. Men hans livserfarenhet tror jag är ivägen just nu pga att han blir väldigt stressad i de flesta situationer. Vi måste jobba för att komma framåt, det är mycket jobb, både för honom och för mig och för att vi ska kunna göra det så måste han stressa ner. Därför tog jag beslutet att köpa equi-calm, ett fodertillskott för att stabilisera hästars temprament i stressade situationer.
När jag var fodervärd på travaren Calle. Var han precis som Eddy är nu. Rädd och nervös och stressad. Han blev livrädd i vissa situationer. Då gav jag honom magnesiumtillskott och det fungerade kanonbra. Han lugnade ner sig och kunde då lära sig att lita på mig och vi kunde jobba tillsammans. Nu slutade den sagan inge vidare pga annat. Men den bandet som jag och Calle fick, var det ingen som hade fått med honom förut. Ingen kunde hantera honom mer än jag. Nu är det inte riktigt samma sak med Eddy, eftersom han inte är en elak häst som Calle faktiskt var från början. Men jag hoppas att vi genom detta kan lägga band på nerverna och kunna arbeta tillsammans. Jag kanske kan hantera Eddy med den stress som han har, men hur mår han av det? Det som känns illa med detta är att jag bestämmer hur hans temprament ska vara och förändrar hans personlighet. Men att utsätta honom för allt, när han redan varit utsatt för så mycket, känns inte heller bra.
Jag kan dra parallellen med mig själv. Jag är mörkrädd, och om jag var tvingad av någon annan att tillbringa mycket tid själv i ett mörkt rum så kan jag tala om att jag skulle bli förbannat glad om jag fick något för att inte vara rädd. Hoppas Eddy tycker det samma (om det nu fungerar)...
Har för övrigt även tagit bort all havre och ökat på betforen efter ridning :)

Frisering och skritta ut

Idag hände det något riktigt skumt! Jag hade, som vanligt, problem att få in Eddy från hagen. Problemet försvann alltså INTE genom att de nu är flyttade till vinterhagarna och installade. Han ville inte och jag stod och trälade. Helt plötsligt kommer Joyride (en av "gammelhästarna") bakifrån, puttar till Eddy i rumpan och går bakom oss en bra bit innan han stannar och tittar på oss och det ser ut som han tänker "gå med din matte nu snorunge". Sen var det inga problem alls! Så himla häftigt att få hjälp av en av de andra hästarna!

Det var dags för frisering idag. Jag tycker ju egentligen om långa manar, det passar honom. Men jag vill ju att han ska se vårdad ut så det fick bli att jämna till manen lite. Om det vart bättre eller sämre har jag inte tagit ställning till än:


Förhoppningsvis växer manen ut fort som det blir jämt överallt. Blev även att frisera hovskägget och öronen idag. Det vart iaf väldigt bra.

Det var ingen i stallet och jag var sugen på att ge mig ut själv. Det betyder mycket för mig att rida ut själv, det får mig verkligen att släppa allt runtomkring och bli ett med hästen och naturen. Kerstin har sagt att han fungerar bäst med någon annan häst. Men det är ju också en vanesak.
Skrittade först åt ena hållet (mot bilvägen) och förbi vinderhagarna. Det var inga problem alls. Vi vände i backen för att inte ge oss iväg för långt på "okänd" mark.
Tog andra hållet, samma som vi red på tillsammans med stoet för ett tag sen. Gick också bra, han gnäggade lite vid sommarhagen och hoppades på att det skulle vara någon där, det var det ju inte..
En bit bort stod 2 bilar parkerade. Då vart det stopp! De var otroligt läskiga sa Eddy och backade hellre okontrollerat än att gå framåt. Vi möttes lite halvvägs och jag nöjde mig med 2 steg fram och sen vände jag honom. Det är INTE ok att han gör som han vill. Men jag ville inte fortsätta med att backa heller. Gick kanon på tillbaka vägen.
Tog även 3:e vägen och skrittade nästan ända bort till husen. Det gick kanon, pigg och glad.
Hade tänkt att trava på banan några varv men en av tjejerna behövde ha hjälp med att ta in sin häst då en av de andra stona inte ville gå bort från utgången.
När jag hade hoppat av fixade hon det ändå. Så då fick Eddy gå in iaf.

Jag är nöjd trots lite ohyfs med backningar. Men som sagt, det är en vanesak! Han var ändå otroligt snäll, glad och framåt när vi var ute, och det är det som räknas!

Markarbete/bommar

Jag hade tur idag också! Mia kom samtidigt, så hennes dotter, Emma, gick bakom och smackade på Eddy så vi kom ur hagen. Sen gick det kanon, han gick så snällt bakom HB. Trots att de andra hästarna kom i full galopp på andra sidan tråden så gick han snällt!
Idag stallades hästarna in så det var många hästar inne och ganska rörigt. Men han verkar inte bry sig om det, han är väldigt nyfiken och tittar väldigt mycket på allt och alla.
Idag blev det lite markarbete, dvs bommar. Ställde också ut en "sockerbit" bara för att vänja. Tänkte använda de när jag börjar hoppa framöver (inte än..men sen..).
Började med mycket mjukgörande övningar, serpentiner, små volt tillbaka, volter och skänkelvikning i båda varven. Han är lite svårställd i nacken men mjuk i övriga kroppen. Lyssnar mycket bra på skänkeln och vikt när han är uppvärmd och inget "stör" honom runt omkring. Fortsatte träna övergångar skritt - trav - skritt. Bättre redan. Jag måste träna upp så jag rider mer med sätet.
Bommar gick kanon, han går fint på och över. Rider inga långa pass för man märker att han blir trött, kanske inte i kroppen men i huvudet. Jag tror han tar in väldigt mycket runt sig hela tiden.

Sökte efter foderstater på nätet idag och hittade en sida där man kunde räkna ut så att hästen får tillräckligt med mat. Den sa till mig att han får för lite grovfoder. Men eftersom det fortfarande är så mycket mat ute så gör jag inget åt det just nu. Sen i vinter när de kommer in tidigare kommer de att få middag också. Om temperaturen stiger under 6 grader så minskar tydligen näringen i betet och då kanske man får öka. De kommer inte att få mat i hagen.

Fina Eddy efter ridningen idag:

"Bättre och bättre dag för dag...."

Idag var Mia på plats i hagen igen och kunde hjälpa mig. Nu räckte det med att hon gick bakom och smackade säkert bara ett par gånger. Halva vägen behövde hon inte ens gå bakom och han gick ändå. Dock hade han ju HB (kompis-ponnyn) som draghjälp framför.

Idag körde vi lite NH och så tänkte jag longera lite. Gick sådär. Ibland får han för sig att stanna och inte vilja gå även utanför hagen. Jag tror det är att istället för att bli rädd, tvärnitar han och tittar. Andra hästar kanske rycker till, slänger sig osv. Men han stannar. Han vart lite rädd för traktorn idag och då hoppade han åt sidan, men annars gör han inga sånna saker. Otroligt snäll och nyfiken.
Han fattar NH-övningarna väldigt bra. Longeringen förstod han inte. Jag hade dock inte långpisk med mig men jag vill lära känna honom först innan jag slänger upp ett spö framför näsan på honom. Funderar på att köpa en såndär "pinne" (=förlängda arm) som man använder i NH. Är inte direkt förtjust i spön. Kan nog bli så att vi behöver det senare i utbildningen, t ex att inte få honom att slå på "tvärnit" när vi kör övergångar från trav till skritt.

Han mår i alla fall bra i sin box!! Skönt, för i morgon är det installning och då får han även träffa stona!

Första skritturen

Idag gjorde jag ordning Eddys box. Torvbädd och sen halm. Han fick också en saltsten idag.
Samma visa i hagen... Ville INTE gå! Som tur va kom Mia och skulle hämta HB så hon gick bakom och smackade på. Då gick det kanon!
Idag var det full rulle i stallet. 4 andra hästar var inne, kul tyckte Eddy! När alla andra gick ut brydde han sig inte, blev inte rädd eller orolig. Bara nyfiken på mig.
Vi skrittade en sväng med en tjej och hennes sto. Det gick superbra. Eddy trivdes kanon både bakom och bredvid, dock inte framför..
Sen travade vi några varv på banan och jobbade lite i skritt. Gick bra, dock lite okoncentrerad. Blev lite ledsen när den andra hästen försvann, men gjorde inga konstigheter. Sen hoppade jag av och körde lite "NH" med honom. Det gick super, han lär sig otroligt fort att lyssna på rösten. Efter några gånger behövde jag enbart använda röst! Så himla kul! Sen blev det lite pellets och en stund i boxen.

Jag funderade ut vad hans foderstat kommer vara när de stallar in på fredag, det blev såhär:
 
  Hö  Bas Basic  Korn Havre  Betfor
Morgon  2 kg  ½ l  ½ l - -
Middag  - -  -   -
Kväll 3 kg  ½ l  ½ l   -   -
Efter ridning - - 2,5 dl  2,5 dl


Nu kommer dom gå in runt 7 och få kvällsmat. När det blir kallare och mörkare går de in tidigare och får middag också. Än är det också väldigt kraftigt bete, så jag tror att detta kan bli bra. Vi får prova lite och se, annars får vi öka/minska. Blir det mycket lera framöver kommer han även få vetekli blandat med vatten för magen.

Vad underbart det är med egen häst! Jag trivs så himla bra med Eddy och vi gör små framsteg varje dag. Idag stod jag och höll huvudet på honom och kunde pussa massor på honom. Förut ville han knappt ha en puss. Jag tror han tycker om mig med.. Hoppas det!

Fick stanna i hagen...

Tvärvägran idag också! 2 st i stallet ville hjälpa till och prova.. Inget som funkade. Varken mat eller att de tog in en annan häst samtidigt. Han var fastklistrad i marken. Ena gången kom vi halvvägs sen var det tvärnit. En gång la han till en "fin" stegring också. Jag gav upp! Jag hatar att ge upp men av någon anledning vill han verkligen stanna i hagen med de andra. Tror ärligt talat inte att det är dumheter utan jag tror att han är överlycklig över att vara en i flocken och ha kompisar att leka med. Han tyckte väldigt mycket om att kela med mig i hagen. Han vart kliad och vi busade och myste. När jag gick iväg några steg kom han efter och ville fortsätta mysa. Vi får lära känna varandra i hagen och problemet kommer vara borta på fredag när de stallas in. Men satan, vad jag hatar att ge upp!!!

Milleniumbesök och hämtproblem

Problemet att hämta från hagen var lika illa idag. Eddy vill inte gå från hagen. Han blir glad när han ser mig och kommer fram direkt. Inga problem att sätta på grimman och de första 50 meterna går bra, sen blir det stopp. Tog ca 1 timma idag med innan vi var uppe. Ingenting fungerar.. Längtar tills installning på fredag. Jag tror att problemet kan vara kullarna, när han inte ser vad som är där + att han inte vill lämna sina kompisar. Men även om några av killarna följer med oss upp och går före, vill han ändå inte gå. Jag undrar vad som rör sig i huvudet på honom.
Inne i stallet verkar han trivas bra. Inga problem att vara inne själv.

Idag kom också Tessan och Carro på besök. Vi pysslade med honom alla 3. Borstade, fixade svansen och myste.

Det vart lite skritt och trav på banan idag igen. Jag vill träna upp det först, från grunden och när han orkar bära sig bättre ska vi ta galoppen på banan. Det kan vi göra ute så länge tills den är bättre.
Jag ska ta och göra ett träningsschema och sätta upp delmål för oss.

Första ridturen och besök av familjen

Idag vaknade jag tidigt! Jag har ju en egen häst att åka till. 08:50 var jag på plats på Citygross parkering (tillsammans med alla pensionärer) och väntade på att de skulle öppna kl 09:00. Jag tänkte jag skulle köpa mat och en låda som jag ska ha alla sårgrejer i. Blev en hel del saker faktiskt! Så himla kul att köpa saker till sin egen häst!
Sen bar det av till stallet!

När jag kom ner till hästarna tittade Eddy upp och kom gående emot mig och såg glad ut! Vilken känsla! Han känner igen mig och blir glad när jag kommer! :) På med grimman och sen gick vi...tvärnit! Eddy ville inte gå... Smackade lite och så försöker vi igen...tvärnit! Efter ca 20 minuter och ca 150 meter fick en av de andra grabbarna för sig att galoppera förbi i full rulle både upp och ner förbi oss! Eddy blev satans upprörd så jag hade inget annat val än att släppa honom. Det var bara att gå ner, längst ner i hagen och börja om.. Nu blev det tvärnit direkt! Mutade med lite morot och då gick det. När han fick moroten blev det tvärnit igen..
Efter ytterligare ca 20 minuter kom Janne (som har stallet) ner då han undrade varför det tog sån tid. Han fick gå bakom oss och mota fram Eddy med en gren. Måttligt stressad häst! Men vi kom upp till stallet till slut.

Borsta, mysa och klä på honom! I stallet gick det kanonbra. Ställde även upp honom i gången för att göra iordning honom. Ut på ridbanan! Vi gick först några varv för att han skulle "hälsa på" den först. Sen skrittade vi och travade lite. Tyckte det räckte för första gången. Han hade "nya" bakskydden på sig, det brydde han sig inte om. Allt gick bra. Han var pigg och samarbetsvillig och var nog ganska sugen på att jobba lite. Litet busfrö är han minsann! Tyckte om att nafsa tag i min tröja och sen titta bort som att det inte hade varit han som gjort det! Så söt!

Tillbaka i stallet och han fick lite pellets. (Hippo Bas Basic tyckte jag passade bäst)
Sen kom mamma, pappa, Maria, Tomas och lille Lucas och hälsade på. Eddy var cool och tyckte om när alla pratade med honom, klappade och gav morot.
Sen bar det av till hagen igen. När han blev släppt gick han först en bit, sen vart det full fart ner till sin nya kompis, fuxponnyn!

Det märks att Eddy trivs med mig också. Han var mycket mer mysig idag och blir glad när han ser mig. Jag är helt övertygad om att det kommer bli så bra!

Första dagen på nya stället

Idag var det dags för flytt! Jag var hos Kerstin och Anders runt 10 för att lasta Eddy. Det var mycket värt att få den hjälpen. Eddy gick snällt in i transporten på andra försöket. Kerstin lastade honom eftersom hon känner honom bäst. Vem skulle vilja gå in i ett trångt utrymme med någon man inte känner?
Sen bar det av! Redan runt 11 var vi på plats på Loviseberg. Avlastning gick kanon. Eddy var nyfiken och glad.
Han fick komma in i stalle en stund för att dofta in sig.


Han visade inga tecken på att vara orolig. Tittade runt, åt lite hö och såg allmänt nyfiken ut. Han blev lite borstad och sen var det dags för utsläpp med de andra valackarna. De går fortfarande på bete och ska stallas in den 16/9.
Hagen är enorm! Jag släppte honom och han travade direkt ner till de andra. En av valackarna kom och mötte honom. Sen travade han runt lite och kollade läget med de andra i hälarna. Han hälsade på var och en och sen var det inge mer med det. Gick så underbart bra så jag gick upp och packade upp alla hans saker.

Jag fick gott om plats!!


Efter 1,5 timmar gick jag ner och kollade till grabbarna. Alla stod tillsammans och betade! Jag ville inte störa så jag åkte hem en sväng.

Självklart var jag tvungen att åka tillbaka några timmar senare för att kolla att det inte var några skador eller oroligheter. Jag ropade på Eddy och han tittade upp och såg faktiskt glad ut när han såg mig! Vi myste lite, han blev kliad och det tyckte han om! Inga skador, inte ens i närheten av bitmärken. Han tjafsade lite med en fuxponny men verkade komma bra överens med alla andra.
Ser ut som att han kommer få bra kompisar!


Han blev lite orolig när han hörde en bil och travade iväg och gnäggade. De andra hängde efter. Sen stod han länge och tittade efter något innan han började beta igen! Jag tror han kommer trivas helt fantastiskt bra!


Jag är så lycklig!

Dagen innan Eddy's hemkomst


Nu sitter jag här... dagen innan jag "får hem" min kille.
Det har gått jättefort. Från att bara tänk att skaffa häst till provridning, kontrakt, köp och nu hemkomsten. Det har tagit mindre än 2 veckor. Jag vart kär direkt. Jag hoppas att han kommer tycka om mig också. Man vet ju aldrig. Tänk om han inte gör det? Tänk om han inte tycker om mig. I ett förhållande kan man ju göra slut om man inte trivs. Han blir ju påtvingad mig. Ja, det är mycket tankar nu. Ena sekunden tänker jag "Ohhh, så underbart" och i nästa tänker jag "helvete, vad har jag gjort". Eddy är i mina ögon helt underbar och jag tror på honom och jag tror på oss tillsammans. Jag ser framåt! Just nu är han omusklad, mager och lite nervig. Han är helt underbart snäll att ha att göra med i stallet. När man borstar, gör iordning osv. Första gången jag träffade honom höll jag bara fram grimman så stoppade han in huvudet själv.
När jag skrev på kontraktet hade jag ingen stallplats, 2 dagar senare var det fixat och nu är det alltså dags.
Kerstin, som jag köpt honom från har varit så himla snäll. Hon vart jätteglad när jag sa att jag bestämt mig så jag hoppas att hon känner att det blivit bra. Hon har verkligen varit en toppensäljare utan dess gränser. Tänk vilken tur jag har haft!

Här är från när jag provred honom, 3 septeber 2011.


Välkommen till min nya blogg!

Namn: He´s Eddy
Född: 2004
Kön: Valack
Färg: Mörkbrun
Tecken: Inga
Ägare: JAG

RSS 2.0