Genombrott!!

I tisdags försökte jag träna lite dressyr på banan. Kan inte påstå att jag är nöjd men.. aja..

I onsdags spöregnade det så det blev enbart lite mys.

Äntligen var det dags för hovslagaren igen i torsdags. Eddys fötter såg bra ut. I stort sett ingen röta utan mer "missfärgningar" som Roger sa. Jag behöver inte ha på någon trush buster mer, hovtjära någongång är aldrig fel, så länge det inte börjar torka ur. Han visade hur jag kunde göra på strålen för att ta bort dött/skadat horn och sen hur jag inte fick göra. Det är bra att ta bort det som lossnar eftersom det annars samlas smuts där, så det fick jag beröm för! =o)
Sen gick jag och Eddy en promenad i skogen i regnet. Han var lite stressad men tyckte nog det var lite skönt att komma ut lite.

I fredags red jag och Sandra en långtur. Helt underbart! en hel del galopp och runt i skogen. Blev nästan 1½ timme. Hästarna skötte sig kanon. Eddy blev något stressad en gång men annars gick det bra. Vi var helt lyriska båda två. Jag tror jag har varit lite för försiktig när det gäller galoppen. Han kan nämligen galoppera väldigt bra och behöver inte rusa i fattningarna osv. Eller så kan det bero på att han musklat på sig riktigt bra och att jag har tagit det lugnt i uppbyggnaden så att han nu kan samla sig riktigt bra och börjar bli mycket mer balanserad. Det var alldeles underbart att galoppera och han har en underbar galopp!

Igår hoppade jag och Eddy och genombrottet som jag väntat på kom. Jag hade satt upp 3 hinder. Ett kryss på långsidan, ett räcke på kortsidan och ett räcke på diagonalen. Det var ca 50-60 cm förutom krysset som var lägre. Tanken var att vi skulle hoppa alla 3 som en minibana. Tyvärr kände jag mig inte säker för att ta sockerbitsräcket på diagonalen men de andra 2 gick kanon och vi slutade med att ta båda i en följd. Han stannade inte en enda gång och tänkte inte ens på att stanna. Han hoppade kanon och tyckte det var kul. Genombrottet är galoppen! Han fattade riktigt bra (tyvärr inte höger varje gång, förutom över hindrena) och den var lugn och sansad och i vänster varv galopperade vi ETT HELT VARV I BALANS! Nu ska vi fortsätta galoppträna! Vi fattade också från skritt! Hi hi... Wiiieee, vad underbart det är att jag hittade Eddy!

En trött och nöjd Eddy får beta lite efter hoppträningen:


Ibland förstår jag mig inte på Eddy

Idag var tanken att vi skulle gå en promenad, dvs till fots. Jag behöver nog också röra på mig :s
Jag hade tänkt att gå till nybygget och tillbaka...det tänkte inte Eddy.
Vi kom ca 25 meter i nerförsbacken och sen var det stopp. Jag vände på honom, backade några steg, vände tillbaka och gick ca 2 meter, sen var det stopp igen. När jag försökte få fram honom så backade han, snabbt som tusan vände jag honom och backade några steg och vände sen åt rätt håll för att komma ytterligare 2 meter innan han backade tillbaka 1 meter. Så höll vi på i ca 50 meter, 2 meter fram, 1 bakåt, backa 2 meter osv osv. Jag höll på att bli helt otroligt satans galen. Fattar inte varför! Det går kanon om en annan häst är med eller om jag rider och någon går framför. Men inte annars. Vad tusan är problemet?
I halva backen blev det tvärnit och inte ett steg framåt, jag backade honom, vände honom åt rätt håll men inte ett steg framåt, backade honom igen och upprepade hela proceduren 232094569832 gånger men inte fan tänkte han gå. Då blev jag riktigt förbannad och skällde ut honom och sen backade honom (lite smått brutalt) i ca 10 meter och sen vände åt rätt håll. Sen gick han bara! WTF??? Jag kände inte att jag vill utmana ödet och ta backen upp till nybygget utan gick istället förbi huset i "skogen" tills åkern och sen tillbaka. Det gick hur bra som helst..

Sen fick han springa lite i paddocken innan "vi" betade lite gräs.. Eller jag plockade åt honom och han åt =o)

Ja, Maria, hästen är fan bortskämd!

Eddy har ny allroundsadel

Efter mycket letande och tittande på en massa sadlar bestämde jag mig för att åka till hööks och titta och sitta i en sadel som jag sett på nätet.
Det blev en T4 Thorowgood, syntetssadel. Det var inte den jag hade tänkt men den andra skulle inte ha passat vid manken på Eddy. Denna sitter som en smäck. Jag var lite orolig att den skulle ligga för långt bak, bakom 18 revbenet, men jag "tror" inte att den gör det. Det är 17,5" för att passa min lastbils-röv och med Eddys korta rygg är det lite riskigt. Men det ska funka. Jag började med att mäta ut och rita på honom med en blå krita vart bogbladet var när han stod rakt, sen lyfte jag fram benet för att se vart bogbladet är då. Sen mätte jag ut vart sista revbenet slutar. När jag la på sadeln så ligger den ca 3 cm bakom revbenet, MEN när jag rider i den så är det ca 4 cm längst bak som inte ligger an, den sluttar lite uppåt bak.
Först provade jag sitta i den med ett tunt lakan under för att känna bäst. Skrittade runt lite på stallplan och runt om. Den ligger an mer på höger sida än vänster, men Eddy är ju "högerhänt" så det är ju inte så konstigt. Eftersom jag tyckte det kändes ok så satte jag dit stidlädrena (som jag också köpte idag), men jag satte de under så det inte skulle bli märken. Det är en riktig kanonsadel. Utbytbara koppgjärn, man kan flytta på stigläderstropparna, det är "flörpar" över sadelgjordsstropparna så det inte blir märken där, det är klossar både fram och bak.
Den är otroligt mjuk överallt och det känns som läder. Mjuk att sitta i!! Väl värt 4500:-

Sen tog vi en tur i skogen i ca 1 h, alla gångarter. Det märktes tydlig skillnad på Eddy, speciellt i nerförsbackarna. Han längde på stegen ordentligt, även neråt! Det gjorde han inte igår när jag red i gamla sadeln. Då trippade han ner med frambenen. Han kändes otroligt rörlig, det var som att han inte märkte mig ovanpå. Just idag var han på sitt speciella stegringshumör, och tom stegringarna var annorlunda. >Tror han kände sig fri...
Det blev, trots bråket vi samtliga vattenpölar, en underbar ridtur.

Igår red jag och Emma till grusgropen och klättrade! Det var jättemysigt. Det blev bara en kort trav och resten skritt.

I fredags red jag och Eddy ut själva i snöandet. Det blev en sväng runt nybygget, skritt och trav (bråkade vid vattenpölarna då med...)

MEN det går bra att backa genom vattenpölarna!! Han är konstig, min kuse!

Förutom sadeln på hööks blev det även ett tredelat bett i sötmalm med rundad mittendel i koppar. Det älskade han, vi provade idag. Köpte ett 12,5 för det kändes som hans storlek, och det var det också! =o)

Jag hade tänkt att köpa benskydd också, eller snabbandage men jag tyckte inte riktigt att jag skulle göra det.. Det fanns heller inga som jag kände att jag ville ha.
Köpte även nya ridvantar och en hovkniv så jag lättare får bort runt strålen och kan hålla koll på strålrötan, dvs det lilla som är kvar. Höger bak ser lite risig ut av och till.

oj oj oj, dags för uppdatering!

Har haft så mycket att göra så jag har inte hunnit uppdatera på ett tag! Men självklart har jag hunnit vara i stallet och myst och pysslat med Eddy!

I måndags red vi lite dressyr på banan. Det gick kanonbra! Vi tränade ökningar och minskningar både i skritt och trav samt avsaktningar. Lite sidvärtes också. Han var kanonduktig! Så satans fräsch!

I tisdags longerade jag över bommar. Både liggandes och upphöjda. Eddy var busig och tyckte det var roligare att försöka hoppa över alla bommar, samtidigt...  Sen släppte jag honom så han fick bralla av sig...och det gjorde han minsann!

I onsdags fick jag hjälp med mockningen av Mia. Tomas fyllde år så det var middag på värdshuset i Åby redan kl 17.
Stor saknad av häst!

I torsdags var jag äntligen tillbaka i stallet och Eddy var otroligt mysig och kelgo. Vi myste massor och tog gosandet till högre höjder, ha ha.. man blir nästan som nykär när han är så och när han kommer till mig och vill mysa är den ännu mer underbart.
Sen red vi ut själva. Tog "vanliga" vägen. Eddy la till en tvärnit i traven så jag nockades lite smått. Aj! Han tjafsade ganska mycket vid en vattenpöl, men det slutade med att vi gick runt den. Jaja.. så länge vi inte vänder så struntar jag i det.
Det blev racegalopp upp för backen, jag tappade stigbygeln men det gick bra ändå! Satan vad kul vi tycker det är båda två. Wiiieeee!
Senare på kvällen blev Jojje dålig, antagligen kolik. Innan jag åkte kunde han iaf stå och magen började komma igång och han var lite sugen på mat. Jag väntade med Lena tills Alexandra kom. Men eftersom det inte var lika akut som i början, då han bara låg helt utslagen och stönade, så ringde Lena distriktaren och sa att de kunde ta mer akuta fall innan. Men oj, vad rädd jag blev ett tag. Han var riktigt dålig. Hoppas det gick bra sen!

Hoppträning utan en enda vägran!!!

Igår hoppade jag och Eddy. Fredrik var med och filmade.

Vi hoppade tom 3 hinder efter varandra i en serie. Sen hoppade vi 2 hinder efter varandra där nr 2 var 50-60 cm. Sen hoppade vi även kryss på diagonalen.
Eddy stannade inte en enda gång. Han tvekade första gången på 3-serien då mittenhindret var med hinderstöd, men han hoppade sen.

Otroligt duktig. Det var ju inga höjder men det har det inte varit förut heller och han har hoppat ändå. Jag tänkte på att inte störa honom denna gång. Att ha stöd på tygeln och "normal" drivning. Inte driva på för mycket utan låta honom gå på med eget driv och skulle han tveka innan så rama in istället och lätt drivning. Jag vill att han själv ska välja att hoppa. Jag tror att denna teori fungerar för oss. Det gick sååå bra, trots att jag var kanonnervös så gick det kanon! Är supernöjd!

I fredags fick han vila eftersom regnet bara öste ner. I torsdags tog jag och Eddy en egen tur i skogen. Det blev visst lite race upp för en backe i skogen. Sen fick han själv välja väg. Han var väldigt glad idag. Han gjorde inga dumheter alls i backen som han brukar. Han börjar sköta sig riktigt bra nu.

I onsdags red jag och Emma en sväng. Vi travade massor. Det gick jättebra. Vi var ute kanske 1 timma.

Pissväder och genomfrusen häst

Fy tusan var det har regnat idag. Stackars Eddy var så frusen så han skakade när jag tog in honom från hagen. Täcket var helt genomsurt. Han fick på sig ett mystäcke och jag torkade hela honom med handdukar. Sen masserade jag ryggen på honom för att få igång lite cirkulation, han var helt stel, stackarn. Han tyckte det var jättemysigt. Sen stod vi och myste hur länge som helst. Han vart genast piggare när han vart varm och jag tror han var mycket nöjd med mitt omhändertagande av honom för jag fick ett par kärleksbett.. hi hi..

Igår red vi ut en sväng med Mia, Emma och Sandra. Vi skulle ha tagit en längre tur vid sandgropen, men när vi kom dit var det massa "idioter" som körde kross, så det var bara att vända. Surt.. Blev lite trav på vägen tillbaka. Vi tog rundan förbi nybygget och i skogen bredvid husen. I uppförsbacken mellan husen tog i en galopp. Hann inte ens fatta förrän Eddy hade expoderat pga att Mia drog iväg och jag fick ropa "bryt av, bryt av" då han rusade som en galning upp för backen och hoppade skarpt åt sidan, inte riktigt under kontroll! Eddy behöver nog bralla av sig lite. Busfisen!

Påskridning

På påskafton blev det en kortis i skogen med Mia och Emma. Lite trav inne i skogen, annars skritt. Eftersom vädergudarna inte vet vad de pysslar med så hade det snöat och jag fick hoppa av 2 gånger för att ta bort enorma styltor på killen.

På påskdagen vart det lite dressyr samt ett par hopp. Jag hade lite lektion för Lisa och Playson samtidigt som jag själv red. Jag hade ställt ut 4 koner i en fyrkant på banan. Där började vi med att göra halt vid varje kona. Sen travade vi runt hela ridbanan och vid första konen på varje långsida bröt vi av och skrittade till nästa där vi började trava igen. Sen skrittade vi runt konerna på en liten fyrkant och gjorde snäva hörn, typ förberedelser för bakdelsvändning. Sen travade vi runt på samma lilla fyrkant, jättebra för att hålla koll på tempo och träna halvhalter innan varje kona. Sen övergick vi till att göra volt runt varje kona. Första konan på varje långsida var det sakta av till skritt, sen skritta runt konan och börja trava på spåret igen och trava runt nästa kona.

Jag blev imponerad över Lisa, hon kämpade som tusan och i slutet var Playson genomgången och sökte sig ner riktigt fint! Han är inte lättriden och Lisa fick honom jättefin!

Eddy var kanonduktig och otroligt samarbetsvillig. Vi tog även 4 skutt över ett litet kryss, hade ställt upp med hinderstöd på medellinjen. Han tvekade inte en enda gång och hoppade kanon!

Han är underbart fin:




Eddys födelsedag!

Idag har Eddy blivit firad på sin 8-årsdag! Självklart fick han en helt egen tårta och maria hade present med sig!

Eddys tårta:
  

Sandra var också med och firade Eddy och tog otroligt fina bilder:
 


Maria fick mysa lite med honom i boxen:


Det var ett riktigt ruskväder idag, så det blev bara lite jogging på banan. Han var kanonfin. Gjorde lite halvhalter och skänkelvikning i skritt.

Sen fick han stå inne resten av dagen och bara mysa.

Min lilla kille...


Igår fick Lisa låna Ida så vi red en riktig långtur. Underbart! Mycket skritt men även en hel del galopp. Det gick kanon för båda! Helt underbar em/kväll! Hästarna (och vi) var supernöjda när vi kom tillbaka.

Hoppning =o) och ytterligare älgmöte

Idag hoppade jag och Eddy själva. Jag hade byggt upp 2 studs på ena långsidan, ett kryss på diagonalen och ett räcke på medellinjen.

Vi värmde upp och jag galopperade en långsida i varje varv innan vi började.

Vi började med trav över studsen i höger varv. Första gångerna var det lite för långt mellan så det blev inte studs men Eddy löste det bra. Fick hoppa av och ändra lite och då blev det perfekt. Han hoppade ordentligt över fast det var små kryss. Efter blev det alltid galopp och tänk, det blev höger galopp alla gånger utom en gång =o) Wiiieee!!
I vänster varv ville jag inte att han skulle galoppera eftersom det var hörn och nerför efter, ville ha honom i en balanserad trav efter.

Sen skulle vi ta krysset på diagonalen. Det vart en ganska knepig sväng men första gången gick det bra trots lite vingel fram till hindret.
Nästa gång blev det tvärnit. Jag kan inte förstå varför! Jag var inte mer nervös nu än vad jag var innan. MEN jag kom på nu efteråt att första gången pratade jag med honom. Jag sa "över, över, över"... Det gjorde jag inte sen. Men jag behöll lugnet hela tiden (tror jag). Efter 3 vägran, la jag ner ena sidan. Han fortsatte dumma sig så han fick gå/hoppa över i skritt. Fast han kunde ha klivit över så hoppade han. Vi körde detta hinder gång på gång, tills jag var nöjd med honom och att han inte stannade eller "tänkte stanna".

Vi avslutade med att hoppa (i vänster varv) först studsen och sen krysset direkt efter. Det gick kanon! Jag är grymt nöjd över oss båda. Fast vi inte ens försökte på räcket så tycker jag att det räckte och vi gjorde verkligen bra ifrån oss.
Jag tror att Eddy tycker att studs är riktigt roligt, för han hade spetsade öron hela tiden över dessa i båda varv och landade så snyggt i galopp i höger.

Igår red vi ut, bara killen och jag! Underbart! Det funkar kanon med att vända runt honom fort som tusan bara han tänker på att backa. Stanna och titta får han göra, det är helt ok tycker jag. Han måste få stanna, uppfatta läget och sen vill jag ju att han tar beslutet att fortsätta gå (på min inrådan). Backa säger jag INTE åt honom att göra, så det får han inte.
Vi tog "vanliga rundan" och inne i skogen när vi skulle ta ett race upp för backen såg jag 2 älgar stå i mitten av backen lite ut i skogen. Oooops, mitt i fattningen fick jag vända honom och ta en galopp upp för andra backen. Jag tror inte att han uppfattade älgarna, iaf visade han inget. Han hade bråttom resten av turen, trampade på som tusan i skritten och tänkte inte ett skit på vart han satte fötterna, vilket betyder snubbel!!! Jag har tanken om att han måste lära sig själv, det kan ju inte vara kul att snubbla så mycket så jag brukar låta honom gå där han går och låta honom göra misstag i hopp om att han ska lära sig. Jag kan inte välja väg åt honom hela tiden, då lär han sig ju inte. Eller? Igår så hjälpte det inte så jag fick rycka in ibland och stanna upp honom så han blev lite mer uppmärksam.

Markarbete och sadelprovning

Idag provade jag Jojjes sadel på Eddy. Jag och Alex ska kolla om vi kan byta sadel eftersom hennes häst inte kan ha sin och Eddy inte sina allrounder. Eftersom Alex glömde sin sadel fick jag prova Jojjes och låna den när Alex inte använder den. Den passade väldigt bra, både till honom och mig. Blev skapligt snopen när jag helt plötsligt kan sitta ner i traven.. Tänk vad sadel kan göra!!! Underbart att sitta ner och jobba. Jag gjorde det inte så mycket för det märktes att Eddy inte var van vid detta och tyckte nog det var lite obehagligt eller så ville han galoppera istället! Han är väl van att få galoppera när jag sätter mig ner, jag har ju bara ridit lätt hittills.

Idag blev det lite bommar och träna övergångar. Även träna vägar, t ex rak linje på medellinjen. Det gick helt ok, jag är nöjd.

Igår fick kusen vila för jag hade massor att pyssla med.

RSS 2.0